Download de app
Download de app
Navigatie knop

Vijf jaar VN-Verdrag Handicap: de resultaten

Nieuws

Vijf jaar geleden, op 14 juni 2016, is het VN-Verdrag Handicap geratificeerd. Hierdoor zijn er de afgelopen jaren mooie stappen gezet op het gebied van toegankelijkheid voor mensen met beperking. Ook bij Ongehinderd hebben we niet stil gestaan. Een mooi moment om dus even terug te kijken!

We kijken terug op vijf jaren waarin we hard gewerkt hebben samen met gemeenten, organisaties, ondernemers en ervaringsdeskundigen om de toegankelijkheid te verbeteren. En met resultaat: lees hier alles over de hoogtepunten van de afgelopen jaren.

2016

 • Lancering van het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid

In 2016 wordt op de Supportbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid gelanceerd door Tweede Kamerlid Otwin van Dijk: “Toegankelijkheid wordt de norm en ontoegankelijkheid de uitzondering”.

 • Samenwerking met de Zonnebloem: toegankelijke dagjes uit

Samen met de Zonnebloem hebben we de toegankelijkheid van dagjes uit in kaart gebracht. Onze keurmeesters hebben hiervoor de toegankelijkheid getoetst van o.a. de Efteling, het Rijksmuseum, Diergaarde Blijdorp, Kröller-Müller Museum, Wildlands Adventure Zoo, Safaripark Beekse Bergen, Keukenhof en het Van Gogh Museum.

 • Eerste 10 restaurants ontvangen het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid in 2016 hebben we in samenwerking met Vereniging Bartiméus Sonneheerdt bij de eerste 10 restaurants het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid kunnen uitreiken.

 • BENU Apotheken gaan met alle 300 locaties voor het keurmerk

In december wordt in Den Haag door Staatssecretaris Van Rijn (Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport) het keurmerk uitgereikt aan een van de BENU Apotheken als eerste apotheek in Nederland. BENU is vervolgens vol enthousiasme aan de slag gegaan met de toetsen en adviezen van alle 300 apotheken.

2017

 • Aangepast: Wet gelijke behandeling handicap of chronische ziekte

Sinds 1 januari 2017  geldt er een algemene norm voor toegankelijkheid. Locaties met een publieke functie moeten vanaf nu toegankelijk zijn voor iedereen.

 • Microsoft zorgt voor een toegankelijke en inclusieve werkvloer

Microsoft zet zich volledig in om een goede inclusieve werkgever te worden, en daarnaast klanten met een beperking op de juiste manier te kunnen ontvangen. Wij hebben samen met Microsoft gezorgd dat het kantoorpand na de verbouwing voor iedereen volledig toegankelijk is.

 • Eerste gemeenten sluiten aan bij Ongehinderd met het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid

Een aantal gemeenten waaronder Ede, Lisse, Velsen en Amersfoort sluiten aan bij Ongehinderd om de toegankelijkheid van locaties te verbeteren aan de hand van de criteria van het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid. Onze keurmeesters brengen hiervoor de toegankelijkheid in kaart en leveren adviesrapportages op waar de gemeenten direct mee aan de slag kunnen.

 • Lancering nieuwe dienst Ongehinderd Gastvrij

Hoe ga je gastvrij om met gasten met een beperking? Om locaties, organisaties en gemeenten te helpen met deze vraag, lanceren we samen met Niek van den Adel de nieuwe dienst Ongehinderd Gastvrij. In 2017 gaan we direct hiermee van start bij gemeente Krimpen aan den IJssel.

2018

 • MTG 2018

Wie is de Meest Toegankelijke Gemeente van 2018? Gemeente Hardenberg komt hier als winnaar uit de bus. Samen met VGN hebben we de verkiezing georganiseerd om meer bewustwording te creëren op het gebied van toegankelijkheid.

 • Wijziging in de kieswet

Mooie wijziging in de wetgeving: de kieswet is aangepast. Alle stembureaus moeten op 1 januari 2019 toegankelijk zijn voor iedereen. Samen met veel gemeenten hebben we de toegankelijkheid van vele stembureaus verbeterd.

 • Ziggo Dome ontvangt het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid

Toegankelijk naar een concert? Dat kan bij Ziggo Dome. In 2018 ontvangen zij als eerste concertzaal het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid. Ziggo Dome wil hiermee het goede voorbeeld geven om de evenementenbranche toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.

 • Start Ongehinderd Bouwen

Toegankelijkheid start bij nieuwbouw, verbouw of renovatie. Om op elk moment locaties te kunnen voorzien van het juiste advies, starten we met de nieuwe dienst Ongehinderd Bouwen. Eerste project: verbouwing van Nationaal Zwembad de Tongelreep in Eindhoven.

2019

 • Coloplast Fit for Life Routes

Om meer inspiratie te kunnen bieden om Ongehinderd een weekendje weg te gaan of een lekker dag je uit, zetten we samen met Coloplast zes Fit for Life Routes op. In de omgeving van Vechtdal, Berg en Dal, Den Haag, Eindhoven, Terneuzen en Barneveld toetsen we leuke en toegankelijke restaurants, overnachtingsaccommodaties, winkels en andere vrijetijdslocaties.

 • Toegankelijkheid van het MKB

Met MKB Toegankelijk creëren we bewustwording onder MKB-ondernemers over toegankelijkheid en stimuleren we om het MKB toegankelijker te maken voor iedereen. We starten in vijf gemeenten: Amersfoort, Westland, Oude IJsselstreek, Gooise Meren en Haarlem met in totaal ruim 250 ondernemers.

 • Ongehinderd naar de bioscoop

In 2019 gaan we ook een samenwerking aan met Pathé Bioscopen om de toegankelijkheid van alle bioscopen in kaart te brengen en Pathé te voorzien van praktische verbetertips. En met resultaat! Inmiddels hebben al meerdere bioscopen het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid mogen ontvangen.

 • Feest!

De Ongehinderd app heeft ruim 100.000 unieke gebruikers! Daarnaast staan er al meer dan 15.000 locaties in de app, zowel getoetst door onze keurmeesters als toegevoegd met een beoordeling door onze gebruikers.

2020

 • Op naar een toegankelijk Zeeland!

Met meerdere gemeenten zijn we in Zeeland mooie stappen aan het zetten. Zo ook met de Gemeente Goes, lees hier het interview met wethouder Van der Reest.

 • Gradaties Nederland Keurmerk voor Toegankelijkheid

Sinds eind vorig jaar kent het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid een gelaagdheid van vier niveaus: Brons, Zilver, Goud en Platina. Met deze gradaties zien (potentiële) gasten of klanten eenvoudig in welke mate een locatie toegankelijk is en kunt u de toegankelijkheid stapsgewijs optimaliseren.

 • Toegankelijk de natuur in?

Lekker naar buiten, genieten op een terras met een prachtig uitzicht op de natuur. Dat willen we allemaal! Samen met Natuurpoorten brengen we in Brabant de toegankelijkheid van alle Natuurpoorten in kaart en verdiepen we ons daarnaast in de wensen en behoeftes van verschillende mensen voor een bezoek aan de natuur.

 • Mooie voorbeelden

In de afgelopen jaren hebben we vele mooi projecten mogen doen. Bij ProRail hebben we gezamenlijk een toegankelijke werkomgeving gecreëerd. De Gemeente Zeist heeft ook al flinke stappen gezet om te voldoen aan het VN-Verdrag Handicap. Lees hier het interview met wethouder Laura Hoogstraten.

2021

 • Verkiezingen

In samenwerking met Uniek Sporten spraken wij Lucille Werner en April Ranshuijsen. Ook hebben wij de afgelopen maanden ruim 700 stembureaus getoetst op toegankelijkheid en 34 gemeenten geadviseerd hoe ze hun stemlokalen toegankelijk en coronaproof konden openstellen.

 • Toegankelijk onderwijs

Een inclusieve toekomst begint met toegankelijk onderwijs, wij gingen aan de slag met Universiteit Leiden. Lees hier alles over hun inspirerende plannen om de universiteit inclusief te maken.

 • Sporten zonder beperkingen

In samenwerking met Uniek Sporten en de Gelderse Sportfederatie zijn we een pilot gestart om sporten voor mensen met een beperking toegankelijk te maken. Het eerste deelcertificaat aan de eerste sportlocatie hebben we al mogen uitreiken. Op naar meer toegankelijke sportaccommodaties!

 • Onbeperkt genieten in de Achterhoek

Komende zomer gaan we samen met Achterhoek Toerisme, de toegankelijkheid van zo’n 150 locaties in de achterhoek in kaart brengen. Met als doel dat alle gasten en inwoners, ongeacht een lichamelijke- en/of geestelijke beperking, onbeperkt van hun vrije tijd kunnen genieten in de Achterhoek.

We hebben de afgelopen jaren dus zeker een aantal mooie stappen kunnen zetten. Inmiddels zetten wij ons samen met 92 gemeenten, ruim 15.700 locaties en meer dan 140.000 gebruikers in om Nederldand toegankelijker te maken. Er is echter op veel vlakken ook nog een weg te gaan. Wij gaan ons de komende jaren inzetten om alle drempels weg te nemen: op naar een volledig toegankelijke wereld!

Partners van Ongehinderd

Met trots presenteren wij onze partners die samen met ons Nederland toegankelijker maken: