Download de app
Download de app
Navigatie knop

Hoe toegankelijk is uw gemeente?

Kant en klaar abonnement voor gemeenten

Sluit ook met uw gemeente aan bij Ongehinderd en voldoe aan uw maatschappelijke taak en wettelijke verplichting om toegankelijk te zijn voor mensen met een beperking. Ongehinderd biedt hiervoor een pasklare dienstverlening aan. Gebouwen worden door een getrainde keurmeester getoetst aan de hand van de criteria van het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid. Locaties die goed toegankelijk zijn, mogen het keurmerk in ontvangst nemen. Praktische verbeteradviezen worden in een pasklare adviesrapportage opgeleverd. Tevens wordt de gemeente en de getoetste locaties prominent in beeld gebracht in de landelijke app en op de website van Ongehinderd. Hiermee maakt u inzichtelijk welke voorzieningen uw locaties bieden voor mensen met een beperking. De focus ligt hierbij op de positieve aspecten van de locaties. Voor bezoekers met een beperking is het immers belangrijk om te weten wat er wél kan. Daarnaast wordt uw gemeente aan alle gebruikers gepresenteerd in de lijst van ‘Ongehinderde gemeenten’. Hierdoor is uw gemeente goed vindbaar voor alle inwoners en bezoekers van uw gemeente.

Het basisabonnement biedt u als gemeente het volgende:

 • Toets door een getraind keuringsteam
 • Pasklare adviesrapportages
 • Overzichtelijke gemeentepagina in de app en op de website
 • Weergave van iedere getoetste locatie in app en website
 • Stickerembleem ‘Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid’ voor de locaties die voldoen
 • Publieke bekendmaking met lanceringsevent in uw gemeente
 • Inwoners en bezoekers van de gemeente delen gemakkelijk ervaringen in de app
 • Jaarlijkse check-up van de locaties door de back-office van Ongehinderd
 • Herkeuring na twee jaar

Ongehinderd biedt een complete dienstverlening welke bestaat uit een basisaansluiting met optionele uitbreiding. Er is keuze uit pakketten, gebaseerd op het aantal inwoners binnen de gemeente. Heeft uw gemeente een zeer actieve lokale belangenorganisatie? Informeer dan naar de mogelijkheden voor de Lokale Tester functie. Stuur hiervoor een e-mail naar gemeenten@ongehinderd.nl of bel naar 040-780 33 33.

Uitbreiding kostenraming

Met de adviesrapportages van Ongehinderd weet u precies welke aanpassingen u kunt treffen om de toegankelijkheid van uw locaties te optimaliseren. Wilt u daarnaast zicht krijgen op hoeveel budget voor deze aanpassingen nodig is? Hiervoor kan Ongehinderd een kostenraming toevoegen aan uw adviesrapportages.

De kostenraming:

 • Is een uitbreiding op uw adviesrapportages
 • Geeft u zicht op de budgetten die nodig zijn voor het uitvoeren van de verstrekte adviezen
 • Helpt u om prioriteiten te stellen en een plan van aanpak op te stellen voor het uitvoeren van aanpassingen

Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid

Locaties die voldoen aan de criteria van het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid, ontvangen het keurmerk. Mochten sommige locaties nog niet voldoen aan de criteria van het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid, en wilt u deze locaties alsnog laten certificeren, dan is het van belang dat u aanpassingen gaat treffen om aan de criteria van het NLKT te voldoen. Ongehinderd kan voorziet u van adviesrapportages  waarin precies staat wat er moet gebeuren. Wanneer u deze aanpassingen treft kunt u locaties alsnog certificeren.

Het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid is ontwikkeld naar aanleiding van de nieuwe toegankelijkheidswetgeving en maakt gemeenten zichtbaar die koploper zijn in toegankelijkheid. Het sluit aan bij de aspecten redelijkheid, geleidelijkheid en basale voorzieningen die ook onderdeel uitmaken van de nieuwe wetgeving. Toegankelijkheid is in veel bestaande gebouwen een groeiproces. Daarom kent het NLKT vier gradaties: brons, zilver, goud en platina.

Meer informatie over het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid en de gradaties hierin leest u op www.keurmerktoegankelijkheid.nl.

Maak werk van toegankelijkheid en meld uw gemeente aan!

Neem voor meer informatie contact op met gemeenten@ongehinderd.nl

Contact

Toine Joosten
040-7803333
06-57859392
toine@ongehinderd.nl

Gerelateerd nieuws

Quote wethouder Van der Reest: ik vind toegankelijkheid belangrijk

In gesprek over toegankelijkheid met gemeente Goes

22 april 2020

Met de ondertekening van het VN-Verdrag voor mensen met een handicap, kregen gemeenten de taak om de samenleving toegankelijk en inclusief te maken, zodat mensen met een beperking net zo ...
Meer informatie over In gesprek over toegankelijkheid met gemeente Goes>


Partners van Ongehinderd

Met trots presenteren wij onze partners die samen met ons Nederland toegankelijker maken: