Download de app
Download de app
Navigatie knop

Lancering Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid

Nieuws

Lancering Keurmerk
Op 27 mei aanstaande om 12.30 uur zal Tweede Kamerlid Otwin van Dijk het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid (NLKT) lanceren en tonen aan publiek en pers. Dit zal plaatsvinden op de Supportbeurs te Jaarbeurs in Utrecht. Tevens zullen de eerste exemplaren van het keurmerk uitgereikt worden aan Pathé Maastricht en NH Hotel Nhow Rotterdam. Beide bedrijven zijn partners van het landelijke Locus Netwerk en zetten zich actief in voor het toegankelijk maken van hun bedrijf voor mensen met een beperking.

Initiatief van Ongehinderd
Het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid is een initiatief van Ongehinderd en ontwikkeld met steun van Otwin van Dijk, Wij Staan Op!, Locus Netwerk, Libra Revalidatie & Audiologie en kan inmiddels ook rekenen op steun van Dwarslaesie Organisatie Nederland. Ongehinderd zet zich in voor een toegankelijk Nederland voor mensen met een beperking. Hiervoor is onder andere de gratis Ongehinderd app ontwikkeld, waarmee iedereen toegankelijke locaties kan vinden, maar ook zelf kan toevoegen en beoordelen. Het streven is om meer locaties toegankelijk te maken. Gemeenten en ondernemers kunnen advies krijgen over het verbeteren van hun toegankelijkheid.

Toegankelijkheid de norm
Op 21 januari 2016 werd door de Tweede Kamer ingestemd met rectificatie van het VN Verdrag voor mensen met een beperking. Tegelijkertijd werd een baanbrekend amendement aangenomen, opgesteld door Otwin van Dijk c.s. Dit leidt tot een nieuw artikel in de Wet gelijke behandeling gehandicapten en chronisch zieken. Dit bepaalt dat vanaf 1 januari 2017 toegankelijkheid de norm wordt. Het NLKT zal fungeren als een waarmerk voor de ruim 2,5 miljoen Nederlanders met een beperking die willen weten welke gebouwen al in grote mate toegankelijk zijn. Getoetst wordt voor mensen met een motorische, visuele, auditieve of verstandelijke beperking en voor mensen met een assistentiehond.

Functie Keurmerk
Niet alle publieke gebouwen kunnen van de ene op de andere dag voldoen aan de Integrale Toegankelijkheidsstandaard (ITS), war bij gehandicaptenorganisaties brede steun voor is. Hierdoor besloot Ongehinderd dit keurmerk te ontwikkelen. Het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid maakt zichtbaar welke publieke gebouwen al in grote mate toegankelijk zijn, een (tussen)stap op weg naar de ITS.

Partners van Ongehinderd

Met trots presenteren wij onze partners die samen met ons Nederland toegankelijker maken: