Download de app
Download de app
Navigatie knop

Toetsen van ruim 700 stemlocaties, keurmeester Jason vertelt erover

Nieuws

Bij Ongehinderd zijn we druk bezig het met toetsen van de stembureaus voor de aankomende verkiezingen. Een flinke klus, maar hoe werkt zo’n keuring precies? Christel Verbogt vroeg het aan Jason, keurmeester bij Ongehinderd.

Waarom ben je keurmeester bij Ongehinderd geworden?

“Vanuit mijn opleiding ergotherapie heb ik een stage gedaan waarbij ik te maken kreeg met toegankelijkheid, bijvoorbeeld levensloopbestendige woningen of de overstapplaatsen bij de bus. Toen ik de vacature bij Ongehinderd zag, leek het mij heel interessant om hier meer over te leren. En dit heb ik in de afgelopen 2,5 jaar die ik bij Ongehinderd werk ook gedaan. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich vrij kan bewegen in de openbare ruimte. Dit is belangrijk om ergens te kunnen komen en zo deel te nemen aan de samenleving.”

Bij Ongehinderd kijken jullie momenteel naar de toegankelijkheid van de stembureaus. Hoe gaat het toetsen hiervan in zijn werk?

“We toetsen stembureaulocaties door het hele land heel uitgebreid. Gemeenten die zich hebben aangesloten bij Ongehinderd geven aan welke locaties zij hebben ingericht als stembureaus of hiervoor gaan inrichten. Wij gaan vervolgens langs om deze locaties te bekijken, waarbij we zowel naar de toegankelijkheid als naar hoe coronaproof de locatie is kijken. Als eerste bekijken we stap voor stap de hele route die iemand moet doorlopen om bij het stembureau te komen. We kijken bijvoorbeeld naar vragen als: hoe groot is de parkeerplaats, wat is de afstand tot het stembureau, hoe kom je vanaf de parkeerplaats bij de stoep, hoe kom je bij de entree, etc. Vervolgens bekijken we de situatie binnen, zoals de stemlokaalruimte en het rolstoelvriendelijk toilet.

Ik maak ook overal foto’s van, zodat we de locatie goed in beeld kunnen brengen, en in onze app ook precies kunnen laten zien wat we bedoelen. Foto’s zeggen soms meer dan getallen, zeker bij bijvoorbeeld de breedte van een pad of de deur. Met de foto’s kun je beter inschatten of het voor jou toegankelijk is.”

Ook coronaproof kunnen stemmen is enorm belangrijk, zeker voor mensen met een beperking die vaak in de risicogroep zitten. Hoe toetsen jullie daarop?

“Naast de toegankelijkheid kijken we dit jaar voor het eerst inderdaad ook of de stemlocaties coronaproof zijn. We letten daarbij onder andere op de anderhalvemeter afstand, of mensen elkaar kruislings kunnen passeren zonder te dicht op elkaar te komen. Ook kijken we naar de ventilatie in de ruimtes: kunnen de ramen open, kan er een beetje lucht voor verversing naar binnen, heeft de locatie werkende ventilatiesystemen? Eigenlijk bekijken we alles om de ruimte zelf ook zo veilig mogelijk te houden. Stembureauleden zijn bijvoorbeeld de hele dag op deze locatie en ook als er bij drukte een rij ontstaat wil je dat mensen in een veilige ruimte staan.” 

Hoe meten jullie deze zaken op?

“Ik ben vaak met een meetlatje aan het meten. We hebben een toolkit bij ons want het meten moet wel nauwkeurig gedaan worden. Hierin zit naast een meetlint bijvoorbeeld ook een trekkrachtmeter om te meten hoe zwaar de deur is en een hellingmeter om te kijken of de hellingbanen niet te steil zijn. Nu met de corona-maatregelen hebben we ook materiaal bij ons om de ventilatie te beoordelen.”

Wat gebeurt er met de bevindingen nadat jij de keuring gedaan hebt?

“Van een keuring brengen we vanuit Ongehinderd ook altijd een advies uit naar de gemeente hoe de locatie beter coronaproof en toegankelijker gemaakt kan worden. Met deze rapportage kan de gemeente dan samen met de locaties aan de slag. Je merkt dat locaties zich vaak niet bewust zijn van wat toegankelijkheid inhoudt, dus een toets door ons is vaak ook een stukje bewustwording voor de eigenaar zelf.”


 

Na een toets door Ongehinderd komt de toegankelijkheidsinformatie van de stembureaus binnen een gemeente in de Ongehinderd app en gaan gemeenten aan de slag met de adviesrapportages naar aanleiding van de keuring. Vaak worden tijdelijke aanpassingen gedaan om de toegankelijkheid van het stembureau te vergroten. Er wordt bijvoorbeeld een tijdelijke gehandicaptenparkeerplaats gerealiseerd, deuren met een zware duw- en trekkracht worden op de dag van de verkiezingen opengezet, hoogteverschillen op de route worden voorzien van een tijdelijke drempelhulp, en glazen wanden en deuren worden voorzien van contrasterende markering.Potlood vinkt een vakje aan op papier

Bekijk nu alle toegankelijkheidsinformatie van ruim 700 stembureaus gemakkelijk in de Ongehinderd app. Houd onze app goed in de gaten voor de stemlocaties in jouw gemeente! Staat de locatie waar jij gaat stemmen er niet bij? Plaats dan zelf een beoordeling in de Ongehinderd app en help zo anderen ongehinderd te stemmen!

Partners van Ongehinderd

Met trots presenteren wij onze partners die samen met ons Nederland toegankelijker maken: