Download de app
Download de app
Navigatie knop

Toegankelijk en coronaproof je stem uitbrengen

Nieuws

De verkiezingen komen eraan! Op woensdag 17 maart mogen we onze stem weer uitbrengen. Vanwege de coronamaatregelen kan er in alle gemeenten dit jaar bij een beperkt aantal stembureaulocaties ook al op 15 en 16 maart gestemd worden.

Weet jij al op welke partij je jouw stem gaat uitbrengen? Naast deze belangrijke vraag hebben kiezers met een beperking nog een extra vraag om over na te denken. Welke stembureaus zijn voor jou goed toegankelijk? Waar kun je bijvoorbeeld goed terecht met een rolstoel of waar zijn de juiste voorzieningen als je slecht ter been bent?

Ongehinderd stemmenPotlood vinkt een vakje aan op papier

Voor maar liefst 34 gemeenten hebben we de toegankelijkheid van ruim 700 stemlokalen in kaart gebracht! Aan de hand daarvan ontvangen de gemeenten advies over hoe zij het stemlokaal toegankelijk en volgens de coronamaatregelen kunnen inrichten en worden deze locaties in de Ongehinderd app toegevoegd. Zo kun jij alle toegankelijkheidsinformatie van deze stembureaus gemakkelijk terugvinden.

Tips voor coronaproof stemmen

Het stemmen zal vanwege het coronavirus iets anders gaan dan anders, we geven vast een aantal tips:

  • Er zijn looproutes voor de stemmers, met een aparte in- en uitgang. Het kan zijn dat deze route niet altijd de meest toegankelijke route is. Houd hier dus rekening mee.
  • Uiteraard geldt hier ook anderhalvemeter-afstand-regel en is het mogelijk om je handen te desinfecteren.
  • Er wordt een maximum gesteld aan het aantal bezoekers, dus probeer zo mogelijk op een rustig moment te gaan.
  • Bereid je bezoek voor, dat scheelt weer tijd op de locatie. In de Ongehinderd app vind je gedetailleerde informatie over de toegankelijkheid van de stemlocaties.
  • Wil je liever niet zelf naar het stembureau? Dan is er ook de optie om iemand te machtigen via de stempas of via een machtigingsformulier.
  • Mensen die ouder zijn dan 70 jaar mogen ook per brief stemmen.

Partners van Ongehinderd

Met trots presenteren wij onze partners die samen met ons Nederland toegankelijker maken: