Download de app
Download de app
Navigatie knop

Ongehinderd overnachten: in gesprek over toegankelijkheid van vakantiewoningen

Nieuws

Iedereen wil genieten van een weekendje weg of vakantie. Meer dan 2,5 miljoen Nederlanders met een beperking zijn hierbij afhankelijk van de toegankelijkheid van een overnachtingslocatie. Door onzekerheid hierover blijft meer dan 30% nu thuis. Ongehinderd brengt toegankelijkheid van bestemmingen in kaart in de Ongehinderd app en op de website. Hierdoor kunnen gasten met een beperking ongehinderd en zorgeloos op pad. Een van de vakantiewoningen die onlangs in kaart gebracht is, is Herlaeve in Mechelen. We spraken hierover met beheerder Anita Klinkenberg.

Waarom hebben jullie je aangemeld voor de Ongehinderd app?

“We ontvangen in onze vakantiewoningen momenteel wel gasten met een beperking. Dit zijn vaak groepen die al langer komen of ouderen. Wij willen graag dat onze toegankelijke vakantiewoningen in de Ongehinderd app te vinden zijn voor mensen met een beperking. Zodat het bij deze doelgroep bekender wordt dat ze bij ons goed terecht kunnen.”

Wat waren de belangrijkste inzichten die uit de toets door onze keurmeester naar voren kwamen?

Weergave Herlaeve in Ongehinderd app“De keurmeester gaf naar aanleiding van de toets aan dat de woningen over het algemeen goed toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Hij heeft ook een aantal tips gegeven waarmee we het gasten nog meer naar de zin kunnen maken. Onze woningen zijn in Mechelen, waar het erg heuvelachtig is en dan zijn hellingen natuurlijk onvermijdbaar. Dat is voor de toegankelijkheid geen grote hindernis, maar we hebben daarom vorig jaar buiten wel een aanpassing gedaan waardoor mensen met een rolstoel gemakkelijker boven bij de vakantiewoning kunnen komen. Voor volgend jaar staat op de planning om het plein bij de vakantiewoningen te veranderen en toegankelijker te maken.”

Naar aanleiding van de toets ontvangen jullie ook advies om te voldoen aan Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid. Wat is voor jullie de meerwaarde van dit keurmerk? 

“Met het keurmerk kunnen we mensen met een beperking die op vakantie willen het vertrouwen geven dat het hier met betrekking tot de toegankelijkheid goed geregeld is. Het is voor ons belangrijk dat bezoekers met een beperking kunnen herkennen dat ze bij ons terecht kunnen, zodat we hopelijk meer gasten uit deze doelgroep mogen ontvangen.”


 

Hoe toegankelijk is uw accommodatie voor 15% van de Nederlanders? Het is niet altijd nodig om 100% toegankelijk te zijn. U kunt ook al het verschil maken door enkel informatie te verstrekken. Ongehinderd kan u helpen om alle informatie te verstrekken die zij zoeken én goed vindbaar te worden via de Ongehinderd app.

Neem voor meer informatie contact op met bedrijven@ongehinderd.nl of bekijk middels onze gratis online zelfscan eerst zelf hoe goed uw locatie al toegankelijk is voor mensen met een beperking.

Partners van Ongehinderd

Met trots presenteren wij onze partners die samen met ons Nederland toegankelijker maken: