Download de app
Download de app
Navigatie knop

Ongehinderd ondernemen loont: in gesprek met Alpacafarm Vorstenbosch

Nieuws

Ongehinderd brengt de toegankelijkheid van leuke vrijetijdsbestemmingen in kaart, zodat gasten met een beperking ook zorgeloos op pad kunnen. We spraken onlangs met Anne van der Aa, eigenaar van de Alpacafarm in Vorstenbosch, die in het voorjaar door Ongehinderd in kaart is gebracht: “We merken dat we echt meer klanten in een rolstoel hebben, dus dat mensen ons gemakkelijker weten te vinden.”

Waar komt jullie liefde voor alpaca’s vandaan?

“Mijn vader heeft een melkveebedrijf gehad, dus ik ben opgegroeid met dieren. Later is hij vleeskalveren gaan houden. Mijn man heeft hierin een tijdje mee gewerkt. De overname van dit bedrijf was lastig en de intensieve veehouderij sprak ons ook niet helemaal aan. Het ondernemen met dieren vonden we heel erg leuk, dus we zijn op zoek gegaan naar een dier dat beter bij ons past. Uiteindelijk spraken alpaca’s ons heel erg aan, het zijn hele fijne en vriendelijke dieren om te houden. We zijn toen met vijf dieren gestart en inmiddels hebben we er 53.”

Twee alpaca's staan in het grasWaarom hebben jullie ervoor gekozen de Alpacafarm op te laten nemen in de Ongehinderd app?

“We willen natuurlijk graag dat onze locatie voor iedereen toegankelijk is. Ik was dan ook vooral benieuwd naar tips over wat we eventueel nog zouden kunnen aanpassen, zodat mensen in een rolstoel ons nog beter kunnen bezoeken. Ons hoofddoel was niet direct om er meer bezoekers mee te trekken, maar we merken op dit moment wel dat we echt meer klanten in een rolstoel hebben, dus dat mensen ons gemakkelijker weten te vinden.”

Hebben jullie nog bruikbare tips uit de toegankelijkheidstoets kunnen halen?

“Ja zeker, het zijn eigenlijk kleine dingen die we hebben aangepast n.a.v. het bezoek van de keurmeester van Ongehinderd. Ook zijn we ons bewuster op welke manier we eenvoudig aanpassingen kunnen doen. Onze deur bij de horeca ging bijvoorbeeld vrij snel dicht, dus hebben we deze iets anders afgesteld zodat iemand op het gemak naar binnen kan. Bij het rolstoelvriendelijk toilet hebben we ook al een paar kleine punten aangepast. We hebben bijvoorbeeld een luieremmer die vlak voor de deur stond verplaatst, zodat er meer draairuimte voor een rolstoel is. Ook hebben we een rolstoelrijplaat gekocht en bij het afstapje Alpacafarm Vorstenbosch in Ongehinderd appachter de bar structureel een hellingplaat gemaakt. Dit laatste stond al langer op de planning, maar hebben we nu ook echt gedaan.”

Wat heeft de opname van de Alpacafarm in de Ongehinderd app jullie opgeleverd?

“Naast de tips voor aanpassingen merk ik dat we meer bezoekers in een rolstoel krijgen sinds onze locatie in de Ongehinderd app te vinden is. Bezoekers weten hierdoor nu natuurlijk ook wat ze kunnen verwachten als ze naar ons toe komen. Voorheen communiceerden we weinig over de rolstoeltoegankelijkheid van onze locatie.

We krijgen ook positieve reacties op bijvoorbeeld de rijplaat die we hebben liggen. Op de meeste plekken is dit gelukkig niet nodig omdat je hier met een rolstoel goed kunt komen. We hebben in de zomer een camping geopend, waar we in onze tenten zelfs al een aantal gasten met een rolstoel hebben mogen ontvangen.”


 

Hoe toegankelijk is uw locatie voor 15% van de Nederlanders? Toegankelijkheid zorgt voor een grotere klantenkring en meer bezoekers. Sluit ook aan bij de app en website van Ongehinderd! Mail voor meer informatie naar bedrijven@ongehinderd.nl.

Partners van Ongehinderd

Met trots presenteren wij onze partners die samen met ons Nederland toegankelijker maken: