Download de app
Download de app
Navigatie knop

Fysieke én mentale beproevingen bij de HandbikeBattle 2017

Nieuws

Vorige week vond de 5de editie van de HandbikeBattle plaats. Tijdens dit evenement gaan 100 mensen met een fysieke beperking de uitdaging aan: een flinke klim in de richting van de Kaunertaler gletsjer in Tirol, Oostenrijk. We spraken Niek van den Adel die betrokken is bij de organisatie van deze jubileum editie. Vijf jaar geleden is hij zelf deze uitdaging aangegaan. Dit jaar was hij druk als gastheer en zorgde hij ervoor dat niemand iets te kort kwam als het ging om eten, drinken en slaapplekken. Hij kan ons dus alles vertellen over de battle en de prachtige locatie, het Kaunertal.

The battle
Op donderdag 22 juni was het zo ver. De HandbikeBattle ging van start. 1,2 kilometer stijgen verdeeld over 20 kilometer is een flinke uitdaging. Zeker als je bedenkt dat dit geheel op armkracht wordt gedaan. De meeste deelnemers hebben in de afgelopen 2 jaar een dwarslaesie opgelopen of hebben bijvoorbeeld MS. De wereldkampioen finishte na iets meer dan één uur, de laatste deelnemer (met een hoge dwarslaesie) kwam binnen na ongeveer 8 uur.

Mentale uitdaging
Naast de fysieke battle is er een week lang een vol programma met workshops, clinics en feestjes. Dit brengt ook de nodige mentale uitdagingen met zich mee. Veel deelnemers zijn nog nooit echt alleen op vakantie geweest. Je moet je toch een week lang weten te redden in een compleet nieuwe omgeving. Daarnaast leer je ook veel van de verhalen van andere deelnemers. Hoe pakken zij dingen aan? Hoe combineren zij hun beperking met het werkende leven of kinderen?

Het Kaunertal
De HandbikeBattle vindt plaats in het Kaunertal, het best aangepaste dal van Europa. De deelnemers logeerde voornamelijk in aangepaste kamers in Hotel Weisseespitze en Haus Renate. Toch is dit soms net even anders dan thuis. De voorzieningen zijn aangepast op zijn Oostenrijks. Veel kamers hebben bijvoorbeeld een bad, net even weer wat anders dan een douche. Beide accommodaties zijn in elk geval erg goed aangepast voor rolstoelgebruikers. Bekijk hier ook deze locaties (inclusief reviews van Niek) in de Ongehinderd app:

                                      

Voor Niek is het hoogtepunt toch wel het huilen en juichen aan de finish. “Ik ben zo blij als iedereen veilig naar boven en weer naar beneden is gekomen.” Het lijkt een fysiek onmogelijke taak voor deze complexe groep maar het lukt toch om de berg op te komen. Volgend jaar is hij er zeker weer bij. Dan wil hij zowel meewerken aan de organisatie én zelf weer een keertje meedoen. Dat wordt dus een dubbele uitdaging!

Partners van Ongehinderd

Met trots presenteren wij onze partners die samen met ons Nederland toegankelijker maken: