Download de app
Download de app
Navigatie knop

Ervaren hoe het is om blind te zijn bij Microsoft

Nieuws

In het teken van het evenement #Blindvoor1dag van het Oogfonds laat Bartiméus vandaag het team van Microsoft ervaren wat niet of weinig zien betekent in het dagelijks leven en tijdens het werk. Het idee is om het team meer inzicht te geven in een grote groep van de klanten van Microsoft. Daarnaast zijn er twee medewerkers met een visuele beperking waar door middel van dit evenement meer begrip voor kan worden gecreëerd. Onze collega Renée Houwen was vandaag hierbij aanwezig.

Zij ervaarde hoe het was om slechtziend te zijn. Hiervoor kreeg ze een speciale bril op waarmee ze slechts een klein beetje kon zien. Een ander deel van de groep was vandaag volledig ‘blind’. Allereerst stond een lunch op het programma. Hoe schenk je een glas jus in als je niet weet hoe vol het glas zit? Of hoe eet je een broodje? Bij de slechtzienden ging dit nog redelijk, blind werd dit heel moeilijk.

Het programma vervolgde met een tocht door het gebouw. Hoe ervaar je nu de dingen die je dagelijks doet? De trap is erg moeilijk, maar ook simpele dingen als op het juiste knopje drukken bij het koffieautomaat of een deur openen met een pasje valt behoorlijk tegen. Hangende objecten zijn helemaal lastig, deze kun je namelijk ook niet voelen met blindenstok.

Tot slot hebben ze gewerkt met een laptop en telefoon. Renée: “Hier moet je echt geduld voor hebben.” Slechtzienden kunnen documenten nog uitvergroten maar blinden moeten alles doen met een voice-over.

Bij het nabespreken was iedereen onder de indruk van de opgedane ervaringen. Je ziet niet aan iemand die slechtziend is dat hij/zij een beperking heeft. Sommige mensen nemen daarom als herkenning een stok mee. Een ander inzicht is dat presentaties op het werk lastig te volgen zijn en dat het daarom handig is om deze vooraf vast door te sturen.

Momenteel is Microsoft samen met Ongehinderd ook bezig om te zorgen dat het pand na de verbouwing voor iedereen goed toegankelijk is.

Partners van Ongehinderd

Met trots presenteren wij onze partners die samen met ons Nederland toegankelijker maken: