Download de app
Download de app
Navigatie knop

MKB Toegankelijke Route

Voor de ruim 2,5 miljoen mensen in Nederland met een beperking is de toegankelijkheid van winkels en horecagelegenheden erg belangrijk. Rolstoelers, maar ook mensen die slecht ter been, slechtziend of blind, slechthorend of doof zijn, willen net als ieder ander zo zelfstandig mogelijk op pad, maar zijn daarbij afhankelijk van de fysieke toegankelijkheid van locaties.

Met de MKB Toegankelijke Routes zetten we samen met VNO-NCW, MKB-Nederland en gemeenten toegankelijkheid op de kaart én adviseren we lokale ondernemers om de toegankelijkheid te verbeteren. We stimuleren locaties om te voldoen aan een erkend basisniveau van toegankelijkheid.

Winkels en ondernemingen die meedoen met de MKB Toegankelijke Route in deelnemende gemeenten worden door onze inspecteurs uitgebreid getoetst op toegankelijkheid en ontvangen naar aanleiding daarvan een persoonlijk toegankelijkheidsadvies. Vaak kan er met relatief kleine aanpassingen, zoals het plaatsen van een drempelhulp, het aanbrengen van markeringen op glazen wanden en deuren of het wegnemen van obstakels namelijk al een enorm verschil gemaakt worden.

De toegankelijkheidsinformatie van deze locaties wordt ook weergegeven in de Ongehinderd app. Met deze informatie krijgen inwoners en bezoekers met een beperking inzicht in waar zij in deze gemeente zelfstandig op pad kunnen, kunnen genieten van een kop koffie en lekker kunnen winkelen.

App gebruiker Sabrina Schoenmaker legt uit waarom deze zelfstandigheid voor haar belangrijk is:

“Bij winkels en horeca die goed toegankelijk zijn, gaat het zoveel makkelijker en spaar ik energie voor mijn sportieve uitdagingen.”

App gebruiker Marloes Baars – Weltevreden:

“Als ik naar een andere stad ga, gebruik ik de Ongehinderd app om te kijken wat er wel, maar ook wat er niet kan. Het is namelijk fijner om vooraf te weten dat bepaalde voorzieningen er niet zijn, dan dat ik ter plekke voor verrassingen kom te staan.”

Wat houdt de MKB Toegankelijke Route in? 

> Winkels en ondernemingen worden door een gespecialiseerde inspecteur getoetst op toegankelijkheid.

> Zij ontvangen een persoonlijk toegankelijkheidsadvies op maat. Eventuele kleine aanpassingen, zoals een drempelhulp of oprijplaat, kunnen zelfs direct besteld worden.

> Deelnemende ondernemers worden op een detailpagina in de app en op de website van Ongehinderd gepresenteerd. Zo kunnen app gebruikers deze snel en gemakkelijk vinden.

> Zodra een onderneming aan het basisniveau toegankelijkheid voldoet, ontvangt deze het Nederlands Keurmerk voor toegankelijkheid: www.keurmerktoegankelijkheid.nl.

> Alle MKB Toegankelijke Routes worden in de regio en landelijk gepresenteerd met de Ongehinderd app en website.

 

Ondernemers uit de MKB Toegankelijke Route aan het woord

MKB Toegankelijke Route Tubbergen

Martijn Oosterik – Groentehal Oosterik

“Ik vind dat een winkel voor iedere consument bereikbaar moet zijn. Dus ik vind het wel belangrijk om iemand anders te laten kijken wat verbeterpunten zijn en waar je aanpassingen kunt doen. Vaak kun je met relatief makkelijke aanpassingen heel veel bereiken.”

> Bekijk de video over Tubbergen

MKB Toegankelijke Route Almelo

Wendy Paus – eigenaar Torino Almelo

“Toen het getoetst werd en ze zeiden dat is twee centimeter te smal, dacht ik op dat moment, ‘twee centimeter, dat is zo’n stukje’. Maar als je in een rolstoel zit, dan is twee centimeter echt heel veel. Op die manier kun je wel op een andere manier naar je zaak gaan kijken.”

> Bekijk de video over Almelo

MKB Toegankelijke Route Assen

Koen van Uden – Vector Lab

“Wij vinden dat iedereen bij ons in de winkel zonder hulp binnen zou moeten komen, dus zelfstandig. We hebben zelf een kindje gekregen en als je dan al met een wieg of kinderwagen over de straat moet, dan merk je eigenlijk al hoe weinig hiermee rekening wordt gehouden in de openbare ruimte.”

> Bekijk de video over Assen

MKB Toegankelijke Route Schagen

Bodine Koonstra – eigenaar Bloem&

“Hiervoor heb ik in deze winkel gewerkt en de eigenaar had hele grote kasten in het midden staan. Daardoor merkten we dat sommige mensen gewoon niet verder de winkel inkwamen. Wij hebben nu ook al bewust de toonbank helemaal achterin gezet zodat je door de hele winkel heen komt, en dan moet je dus ook ruimte hebben daarvoor.”

> Bekijk de video over Schagen

MKB Toegankelijke Route Egmond aan Zee

Dagmar Bouwstra – manager Egmond Plaza

“Winkelen bij Egmond Plaza is een belevenis en we willen eigenlijk dat het voor iedereen leuk is, ook voor klanten met een beperking. Zodat zij ook gewoon leuk en zorgeloos kunnen winkelen.”

> Bekijk de video over Egmond aan Zee

MKB Toegankelijke Route Leidschendam – Voorburg

Chantal Kloosterman – eigenaar Van Rijn Culinair

“Er zijn natuurlijk ook mensen die helemaal niet kunnen lopen of heel moeilijk kunnen lopen. Hoe fijn is het dan dat ik ze hier gewoon kan bedienen en binnen kan laten staan. Dan zien ze ook het assortiment en hoef je niet te staan schreeuwen of je mensen kunt helpen. Dus ik ben altijd blij dat iedereen gewoon lekker naar binnen kan komen hier.”

> Bekijk de video over Leidschendam-Voorburg

Wilt u meer informatie over een MKB Toegankelijke Route in uw gemeente?

Neem voor meer informatie contact op met gemeenten@ongehinderd.nl.

Contact

Inge Groeneveld
040-7803333
06-83918449
advies@ongehinderd.nl

Gerelateerd nieuws

Quote wethouder Van der Reest: ik vind toegankelijkheid belangrijk

In gesprek over toegankelijkheid met gemeente Goes

22 april 2020

Met de ondertekening van het VN-Verdrag voor mensen met een handicap, kregen gemeenten de taak om de samenleving toegankelijk en inclusief te maken, zodat mensen met een beperking net zo ...
Meer informatie over In gesprek over toegankelijkheid met gemeente Goes>


Partners van Ongehinderd

Met trots presenteren wij onze partners die samen met ons Nederland toegankelijker maken: