Download de app
Download de app
Navigatie knop

Verkenner/Ambassadeur Ongehinderd

Nieuws

Heb jij een beperking? Wil je helpen om jouw gemeente toegankelijker te maken? Word dan Verkenner of Ambassadeur bij Ongehinderd. Hier lees je wat je als een Verkenner of Ambassadeur doet en hoe je dit kunt worden.

Ongehinderd is een maatschappelijk gedreven onderneming die zich inzet voor een toegankelijk Nederland voor iedereen.

Klik hier voor de introductievideo van Ongehinderd.

Landelijk project MKB Toegankelijke Routes

In opdracht van MKB-Nederland / VNO-NCW werken we als Ongehinderd aan MKB Toegankelijke Routes. Deze hebben twee doelen: één landelijk overzicht creëren van toegankelijke ondernemers én hen stimuleren om waar mogelijk beter toegankelijk te worden. Bij een MKB Toegankelijke Route brengen we ook de openbare ruimte in kaart. Je moet ten slotte de locatie ook kunnen bereiken. We werken met veel gemeenten samen aan de ontwikkeling van een MKB Toegankelijke Route. Als Verkenner kun je in die gemeenten helpen aan de ontwikkeling van zo’n route.

Verkenner of Ambassadeur

Als Verkenner bezoek je winkels, restaurants en andere publieke locaties, die nog niet bij de Ongehinderd app en website aangesloten zijn. Je beantwoordt vragen over de toegang en maakt hiervan een foto. Zie je verbeterpunten, dan kun je deze ook onder de aandacht brengen. Je helpt hiermee bewustwording te creëren over de toegankelijkheid van gebouwen voor mensen met verschillende soorten beperkingen. Wil je Verkenner worden? Je kunt direct aan de slag.

Bekijk in deze video hoe je als Verkenner bij Ongehinderd kunt helpen.

Als Ambassadeur ga je ook in gesprek met de eigenaren van winkels, horeca, musea, theaters en andere publieke locaties. Ambassadeurs helpen om locaties aan te sluiten bij onze app en website én ze helpen om gebouwen beter toegankelijk te maken.

Toegankelijkheidstoets 

Locaties die aansluiten worden getoetst door een Inspecteur Toegankelijkheid. Deze kijkt naar de toegankelijkheid voor mensen met verschillende soorten beperkingen en voert hiervoor een groot aantal metingen uit. De Inspecteur neemt verbeterpunten van jou als Verkenner of Ambassadeur mee in de toets. Na de toets wordt de locatie getoond in onze app en website. Bijna 400.000 mensen gebruiken nu al de app en website. Locaties die voldoen aan de criteria ontvangen het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid (NLKT) brons, zilver of goud. Ze ontvangen ook een adviesrapport met praktische tips en verbeterpunten. Hiermee weten ze hoe ze de stap van brons naar zilver kunnen maken of van zilver naar goud. Als Ambassadeur ga je ook in gesprek met de locatie over het adviesrapport. Hierdoor stimuleren we dat zoveel mogelijk adviezen uitgevoerd zullen worden.

Als Verkenner of Ambassadeur help je dus om toegankelijkheid in kaart te brengen én te verbeteren. Zodat iedereen in jouw gemeente, met een beperking of niet, normaal kan meedoen.

Wil je hieraan bijdragen? Meld je dan aan.

Maak eerst een profiel aan door je in de Ongehinderd app of website te registreren, met e-mail + wachtwoord (dus niet met je Google/Facebook account). Onder deze tekst vind je een directe link naar de registreerpagina. Na het registreren als gebruiker kan je je aanmelden om Verkenner te worden. Hiervoor moet je drie extra velden invullen en een profielfoto is verplicht. Je ontvangt van ons een bevestigingsmail met de vraag om 5 nieuwe proeflocaties te beoordelen. In de mail vind je ook een instructievideo en een aantal vlogjes waarin onze oprichter Gerard je laat zien hoe je als Verkenner nieuwe locaties kunt beoordelen. Na deze beoordelingen laten we je weten of alles goed ingevuld is. Je bent nu klaar om van start te gaan als Verkenner. We nemen contact met je op voor het vervolg en om een pakketje op te sturen met een Verkennerspas en een handig tasje met meetinstrumenten en folders.

Wil je ook Ambassadeur worden? Dan gelden ook eerst bovenstaande stappen. Nadat je proefbeoordelingen gedaan hebt als Verkenner ontvang je per mail de vraag of je ook Ambassadeur wilt worden. Je ontvangt dan een aantal vragen om te beantwoorden, zodat we je beter leren kennen. Is er een match? Dan word je uitgenodigd om het inwerktraject voor het Ambassadeurschap te volgen.

Vergoeding middels puntensysteem

Als Verkenner of als Ambassadeur ontvang je een vergoeding. Per acitiviteit spaar je hiervoor punten, die automatisch op je profiel worden bijgehouden. Je hoeft hier dus geen administratie voor bij te houden. Je kunt de punten verzilveren hoe en wanneer jij dat wil. Dit kan middels een reguliere bankoverschrijving. Kan of mag je door een uitkering niet bijverdienen? Hier bieden we een alternatief voor. Lees hier meer over het puntensysteem van Ongehinderd.

Profiel aanmaken en aanmelden als Verkenner of Ambassadeur

Heb je nog een vraag? Bekijk dan eerst de pagina met veelgestelde vragen.

Partners van Ongehinderd

Met trots presenteren wij onze partners die samen met ons Nederland toegankelijker maken: