Op 4 november vond de BNA Architectendag 2021 plaats in Eindhoven. Op verzoek van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) verzorgden Ed. Bijman, architect en Gerard de Nooij, directeur van Ongehinderd een workshop over de waarde van inclusieve en toegankelijke gebouwen.
Het doel van de workshop was om de architecten te stimuleren en bewust te maken van de meerwaarde van toegankelijkheid in het ontwerptraject. Vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid, vanuit de economische meerwaarde (meer bezoekers), maar ook om te voorkomen dat er achteraf – vaak dure – aanpassingen aan een gebouw moeten worden gedaan. “Toegankelijkheid is nog vaak onderbelicht in de wereld van architecten. Draaicirkels en brede deuren weet men wel, maar het gaat om veel meer dan alleen rolstoelgebruikers. Bijvoorbeeld dat de entree, liften en toiletten makkelijk vindbaar zijn, maar ook dat kleurcontrasten en materiaalkeuzes veel impact hebben op de toegankelijkheid van gebouwen”, aldus Ed. Bijman.
Tijdens de interactieve workshop, waar zo’n 15 architecten aan deelnamen, werden naast praktische en inhoudelijke voorbeelden, diverse vragen over het onderwerp besproken. Zoals wat de rol van de architect is op het gebied van toegankelijkheid, en wat is de rol van de opdrachtgever? Worden deskundigen op het vlak van toegankelijkheid betrokken bij het ontwerpproces?
Wat vaak blijkt is dat toegankelijkheid goed geregeld is in stations doordat ProRail dit in haar programma van eisen heeft opgenomen. Maar in veel andere openbare gebouwen is dat niet het geval. Wat is dan de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de architect? Gerard de Nooij: “We willen de architecten prikkelen om erover na te denken. Zodat ze inzien dat ze een belangrijke maatschappelijke rol te vervullen hebben op dit gebied.”
De Bond van Nederlandse Architecten ondersteunt dit en is actief op zoek naar voorbeelden van gebouwen waar toegankelijkheid op een bijzondere en vanzelfsprekende manier is opgenomen in het ontwerp. Bekijk hier de video waarin de BNA iedereen oproept om voorbeelden in te sturen.
Fotocredits: Freekje Groenemans fotografie