Download de app
Download de app
Navigatie knop

83 locaties getoetst tijdens eerste MKB Toegankelijke Route

Nieuws

Een dagje winkelen, lekker uit eten of een nachtje weg. Mensen die slechtziend, doof of rolstoelgebonden zijn willen, net als andere mensen, zo zelfstandig mogelijk op pad. In samenwerking met MKB Toegankelijk zijn we dit najaar gestart met het project MKB Toegankelijke Route. Het komende jaar gaan we in verschillende regio’s de toegankelijkheid van horeca, winkels en straten in kaart brengen met als doel de toegankelijkheid te bevorderen. De eerste MKB Toegankelijke Route vond plaats in het Rijk van Nijmegen, in de gemeenten Berg en Dal, Mook en Middelaar, Heumen en Beuningen. 

Van 30 augustus t/m 8 oktober hebben we 83 ondernemers getoetst en geadviseerd op het behalen van een erkend basisniveau van toegankelijkheid. 20 winkeliers en (horeca)ondernemers mochten direct het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid in ontvangst nemen. Alle ondernemers hebben een adviesrapport ontvangen met verbeterpunten en een aantal zijn hier al mee aan de slag gegaan.

Met de 41 aanpassingen aan of in de bedrijfspanden en de aanwezige voorzieningen, zijn grote stappen gezet in het toegankelijk maken van de ondernemingen en de openbare ruimte. Voorbeelden van aanpassingen die doorgevoerd zijn, zijn bijvoorbeeld; het aanbrengen van een drempelhulp voor de deur, bestickering van ramen en deuren of het verbreden van gangpaden. 

Wethouder Fleuren Het gaat vaak om kleine aanpassingen die een groot verschil kunnen maken. Denk bijvoorbeeld bij overnachtingsaccomodaties aan het standaard laag hangen van de douchekop, zodat iemand in een rolstoel zelfstandig gebruik kan maken van de douche’.

Wethouder Houben Naar aanleiding van de MKB Toegankelijke Route hebben we een voucherregeling in het leven geroepen voor ondernemers die aan de slag willen gaan met toegankelijkheid. Inmiddels hebben al 20 ondernemers gebruik gemaakt van de regeling. Binnenkort gaan we aan slag met de toegankelijkheid van openbare gebouwen

  MKB Toegankelijke Route

Berg en Dal
In de gemeente Berg en Dal zijn de gezellige winkelgebieden in Millingen en Groesbeek getoetst.

– 22 getoetste locaties: 17 winkels, 1 overnachtingsaccommodatie, 1 attractie, 1 horecagelegenheid en de openbare ruimte van het betreffende winkelgebied.
– In totaal zijn er 3 keurmerken uitgereikt, waarvan 1 bronzen en 2 zilveren.

Ontdek hier de locaties in de gemeente Berg en Dal.

Mook en Middelaar
In Mook en Middelaar is het winkelcentrum in Molenhoek en de dorpskern van Plasmolen getoetst.

– 21 getoetste locaties: 4 winkels, 2 overnachtingsaccommodaties, 2 attracties, 8 horecagelegenheden en de openbare ruimte van het betreffende winkelgebied.
– In totaal zijn er  2 keurmerken uitreiken, waarvan 1 bronzen en 1 zilveren.

Ontdek hier de locaties in de gemeente Mook en Middelaar.

Heumen
In de gemeente Heumen is het winkelcentrum van Malden getoetst. Een ruimtelijk en overzichtelijk winkelgebied met egale paden en een rolstoelvriendelijk toilet.

– 22 getoetste locaties: 18 winkels, 3 horecagelegenheden en de openbare ruimte van het betreffende winkelgebied.
– In totaal zijn er 11 Keurmerken voor Toegankelijkheid uitgereikt, waarvan 4 bronzen en 7 zilveren.

Ontdek hier de locaties in de gemeente Heumen.

Beuningen
In het Hart van Beuningen is een mooi winkelcentrum te vinden. Pluspunten van dit mooie winkelcentrum zijn de brede doorgangsruimte tussen de winkels, vlakke stoepen en veel parkeermogelijkheid.

– 21 getoetste locaties: 19 winkels, 1 horecagelegenheid en de openbare ruimte van het betreffende winkelgebied.
– In totaal zijn er 4 Keurmerken voor Toegankelijkheid uitgereikt, waarvan 1 bronzen en 3 zilveren.

Ontdek hier de locaties in de gemeente Beuningen.

MKB Toegankelijke Toertocht
Ter afsluiting van deze eerste ‘MKB Toegankelijke Route’, werd zaterdag 9 oktober een prachtige toertocht gereden door het heuvel- en bosrijke Rijk van Nijmegen. Deelnemers reden in duo’s langs toegankelijke plekjes en losten onderweg leuke opdrachten op. Aan het einde van de middag zijn de resultaten gepresenteerd aan de wethouders van de deelnemende gemeenten: Wethouders Fleuren, Peters, Schoenaker en Houben van gemeenten Berg en Dal, Mook & Middelaar, Heumen en Beuningen.

Vrolijke mensen in een auto MKB Toegankelijke Toertocht

Bekijk de locaties in de Ongehinderd app!
Heb jij ook zin om het Rijk van Nijmegen te ontdekken? Alle getoetste locaties zijn terug te vinden in de Ongehinderd app.

Heb je vragen of opmerkingen over de MKB Toegankelijke Route? Neem dan contact op met mkbtoegankelijk@ongehinderd.nl.

Partners van Ongehinderd

Met trots presenteren wij onze partners die samen met ons Nederland toegankelijker maken: