Download de app
Download de app
Navigatie knop

Behoeftes bij een natuuruitje: bekijk de resultaten van ons onderzoek

Nieuws

Wat zijn de behoeftes van mensen met een beperking als het gaat om een bezoek aan de natuur? Die vraag stond centraal in de vragenlijst die we in het voorjaar van 2021 samen met Brabantse Natuurpoorten hebben verspreid. Uit de resultaten van de 429 respondenten kwam naar voren dat er vooral behoefte is aan toegankelijke paden en goede (online) informatie over toegankelijke voorzieningen. Aan beide onderdelen ontbreekt het nog wel eens.

Naar buiten, de natuur in. Voor iedereen is dit gezond maar niet voor iedereen vanzelfsprekend. De provincie Noord-Brabant heeft de ambitie om de Brabantse natuur toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Zodat een bezoek aan de natuur voor de meeste mensen mogelijk wordt. In opdracht van de provincie hebben we afgelopen voorjaar een enquête uitgezet onder rolstoelgebruikers, mensen die slecht ter been zijn, blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden en mensen met een assistentiehond. De enquête is ingevuld door 429 respondenten woonachtig door heel het land.

Belangrijkste conclusies: betere routes en betere informatie nodig
Het grootste deel van de respondenten gaat iedere week minstens een uur de natuur in en komt vooral om te genieten van de mooie natuur, de rust en de frisse buitenlucht. In de oriëntatiefase zoekt men vooral online naar informatie. Of er toegankelijke paden en toegankelijke sanitaire voorzieningen aanwezig zijn is dan het belangrijkste om te weten. Informatie die over het algemeen onvoldoende te vinden is. De meeste respondenten zijn bereid om een halfuur tot een uur te reizen naar een natuurgebied. Het merendeel kent één of meer toegankelijke natuurgebieden. Als het gaat om belemmeringen om de natuur in te gaan dan scoren het gebrek aan (goede) paden en informatie over toegankelijkheid het hoogste. Een redelijk deel van de respondenten maakt wel eens gebruik van een off-road rolstoel of zou deze willen gebruiken als er een te huur wordt aangeboden.

De opgedane kennis wordt gebruikt om te zorgen voor een optimale diversiteit aan voorzieningen, verspreid over de provincie, die aansluit bij de behoeftes van mensen met een beperking.

Over Brabantse Natuurpoorten
Brabantse Natuurpoorten zijn ideale startpunten voor een bezoek aan de Brabantse natuur. Natuurpoorten zijn gelegen aan prachtige natuurgebieden door de hele provincie. Er staat altijd een horecapunt, leuke fiets- en wandel-routes, voldoende parkeergelegenheid en informatie over de natuur en de routes. Het netwerk van Brabantse Natuurpoorten is een initiatief van de provincie Noord-Brabant. Bekijk de toegankelijkheid van de verschillende Natuurpoorten in onze app.

Partners van Ongehinderd

Met trots presenteren wij onze partners die samen met ons Nederland toegankelijker maken: