Download de app
Download de app
Navigatie knop

De invloed van stoelen op de toegankelijkheid

Binnen een gebouw zijn altijd wel een aantal stoelen te vinden. Echter is niet elke stoel geschikt voor mensen met een beperking. Stoelen met stevige armleuningen en een juiste zithoogte zijn noodzakelijk voor bezoekers die slecht ter been zijn om veilig op te kunnen staan. In deze instructie gaan we in op stoelen die toegankelijk zijn.

Voor wie en waarom?

Bezoekers die slecht ter been zijn, hebben vaak niet genoeg kracht om zonder goede ondersteuning op te staan of te gaan zitten. Stoelen met armleuningen aan beide kanten bieden ondersteuning bij deze handelingen. Zonder deze armleuningen is het voor deze doelgroep vaak niet mogelijk om zelfstandig op te staan.

Heeft u een adviesrapportage ontvangen van Ongehinderd dan wordt voor het volgende verbeteradvies een verdere instructie gegeven.

Advies: Indien 5% (minimaal één) van de stoelen armleuningen bevat, voldoet het aan het criterium van het NLKT. Echter kan met een zithoogte van 45-50cm de ideale situatie gecreëerd worden.

Waarmee rekening houden?

Het is van belang dat de stoelen armleuningen aan beide zijden hebben. Dit maakt het voor bezoekers met een beperking makkelijker om op te staan. Tevens is het van belang dat stoelen een zithoogte tussen 45 en 50cm hebben. Deze zithoogte is het meest geschikt voor alle doelgroepen waaronder ouderen, zwangere vrouwen, bezoekers die slecht ter been zijn en bezoekers zonder een beperking. De onderstaande stoelen voldoen aan de bovenstaande criteria. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen stoelen voor binnen en buiten.

Stapelstoel: STYL

Degelijke stoel: Pedrali Dome 265

Designstoel: VLOED Dion

Terrasstoel: Artemis

Disclaimer:

Er zijn meerdere leveranciers en fabrikanten die geschikte producten kunnen leveren en installeren. In ons advies hebben we ons beperkt tot de genoemde leveranciers/installateurs. We informeren u over deze leveranciers, maar hebben hier geen belang bij. Er zijn ook geen afspraken gemaakt met deze partijen. Uiteraard bent u vrij om voor andere partijen te kiezen. Ongehinderd aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die ontstaan is als gevolg van een van de bovenstaande oplossingen of leveranciers.

Partners van Ongehinderd

Met trots presenteren wij onze partners die samen met ons Nederland toegankelijker maken: