Download de app
Download de app
Navigatie knop

De invloed van deurdrangers op de toegankelijkheid

In een gebouw zijn deuren in alle soorten en maten aanwezig, van handmatige deuren tot draaideuren. Echter zijn niet alle deuren voor iedereen even gemakkelijk te openen. Sommige deuren zijn namelijk te zwaar voor bezoekers met een beperking. Dit komt dan vaak door de afstelling van een deurdranger. Op deze pagina vindt u meer informatie over hoe het juiste gebruik van automatische en handmatige deurdrangers kunnen bijdragen aan de optimale toegankelijkheid voor bezoekers met een beperking. 

Voor wie en waarom?

Bezoekers met een rolstoel, rollator en bezoekers met een beperkte arm-/handfunctie hebben niet genoeg kracht om zware deuren te openen. Tevens moeten bezoekers met een handbewogen rolstoel of rollator hun hulpmiddel zelf voortbewegen. Het openen van een deur en het tegelijkertijd voortbewegen van het hulpmiddel is lastig of zelfs onmogelijk wanneer de deuren te zwaar zijn.

Heeft u een adviesrapportage ontvangen van Ongehinderd dan wordt voor het volgende verbeteradvies een verdere instructie gegeven.

Advies: Plaats een deurdranger waarbij zo min mogelijk trek-/duwkracht nodig is (5kg voor buitendeuren en 4kg voor binnendeuren) en die drie seconden open blijft staan en dan pas sluit. Of onderzoek de mogelijkheden om een automatische deurdranger te installeren.

Handmatige deurdrangers

Een handmatige deurdranger die afgesteld kan worden is geschikt voor het opvolgen van het bovenstaande advies. Een handmatige deurdranger dient voor het automatisch en gedoseerd sluiten van een deur. Dit kan nodig zijn in het geval van brandwerende deuren, dichtslaande of openslaande deuren door wind, tocht door openstaande deuren, de klimaatbeheersing binnen bepaalde ruimtes etc.

De onderstaande handmatige deurdranger is een geschikte oplossing. Het voordeel van dit product is dat deze afgesteld kan worden om aan de hiervoor genoemde norm te voldoen. Verder worden er twee soorten deurdrangers weergegeven. De TS 98 XEA geschikt is voor deurbreedtes tot 140cm terwijl de TS 93 is geschikt voor deurbreedtes tot 160cm. Het verschil tussen deze twee deurdrangers is de sluitkracht van de deuren. Naast de deurbreedte wordt de keuze ook bepaald door het gewicht van de deur en invloed van de wind. Dit is bijvoorbeeld het geval bij entreedeuren die veel wind vangen.

Handmatige deurdrangers:

–  Geschikt voor deuren tot een breedte van 1400mm: TS 98 XEA+ een glijarm

–  Geschikt voor deuren tot een breedte van 1600mm: TS 93+ een glijarm

Disclaimer:

Er zijn meerder leveranciers en fabrikanten die geschikte producten kunnen leveren en installeren. In ons advies hebben we ons beperkt tot de genoemde leveranciers/installateurs. We informeren u over deze leveranciers, maar hebben hier geen belang bij. Er zijn ook geen afspraken gemaakt met deze partijen. Uiteraard bent u vrij om voor andere partijen te kiezen. Ongehinderd aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die ontstaan is als gevolg van een van deze oplossingen of leveranciers.

Automatische deurdranger

In sommige gevallen is het gebruik van een automatische deurdranger noodzakelijk. In het geval van een brandwerende deur is het bijvoorbeeld noodzakelijk om een automatische deurdranger te realiseren. Bij een brandwerende deur moet de handmatige deurdranger zwaarder afgesteld worden. Dit om er zeker van te zijn dat de deur na het openen weer volledig dicht gaat. Dit heeft echter ook tot gevolg dat de duw-/trekkracht van de deur zwaarder wordt en dat de deur met handmatige deurdranger niet meer voldoet aan de normen. Voor bezoekers met een beperkte arm-/handfunctie is het dan niet of nauwelijks mogelijk om de deuren te openen.

Voor de aansturing van de automatische deurdranger zijn een aantal opties. De eerste optie is het gebruik van een bewegingssensor. Voor de bezoeker is dit de makkelijkste oplossing omdat ze hiervoor geen extra handelingen hoeven te verrichten. De aansturing door middel van een knop is een tweede oplossing. Al moet de bezoeker hiervoor wel de knop kunnen bedienen. Voor sommige bezoekers met een beperking kan dit lastig zijn. Een dergelijke knop moet voldoen aan de volgende criteria:

– Er dient gebruik te worden gemaakt van een elleboogschakelaar.

– Een bedienhoogte van 70-135cm.

– De knop dient minimaal 50cm uit een inwendige hoek geplaatst te zijn.

Automatische deurdrangers:

–  Geschikt voor deuren tot een breedte van 1100mm: ED 100 + een glijarm

–  Geschikt voor deuren tot een breedte van 1600mm: ED 250 + een glijarm

Bediening automatische deurdranger: Elleboogschakelaar of een bewegingssensor

Neem voor meer informatie over de specificaties, aanschaf en montage van zowel de handmatige als de automatische deurdrangers contact op met Dormakaba

Specialist automatische deurdrangers:

JMD Nederland is een andere optie voor het aanschaffen van automatische deurdrangers. Deze leverancier biedt verschillende soorten deurautomaten met toebehoren aan. Hiermee bieden ze voor diverse situaties een passende oplossing aan. Daarnaast verzorgen ze de montage van de deurdrangers en bieden ze een 24 uur service wanneer zich problemen voordoen.

Disclaimer:

Er zijn meerder leveranciers en fabrikanten die geschikte producten kunnen leveren en installeren. In ons advies hebben we ons beperkt tot de genoemde leveranciers/installateurs. We informeren u over deze leveranciers, maar hebben hier geen belang bij. Er zijn ook geen afspraken gemaakt met deze partijen. Uiteraard bent u vrij om voor andere partijen te kiezen. Ongehinderd aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die ontstaan is als gevolg van een van deze oplossingen of leveranciers.

Partners van Ongehinderd

Met trots presenteren wij onze partners die samen met ons Nederland toegankelijker maken: