Download de app
Download de app
Navigatie knop

Workshop Team Amersfoort

Nieuws

Toegankelijkheid leeft onder de inwoners van Amersfoort. Daarom heeft gemeente Amersfoort besloten zich aan te sluiten bij Ongehinderd en de mooiste plekjes in de historische stadskern in de Ongehinderd App op te laten nemen. Woensdag 15 april werd een enthousiaste club vrijwilligers klaargestoomd om Amersfoortse vrijetijdslocaties te gaan toetsen.

Oplettende vrijwilligersDe workshop vond plaats in het stadhuis van Amersfoort. Na de ontvangst van de vrijwilligers vertelden Michael en Gerard over het ontstaan van Ongehinderd: Waarom zijn ze Ongehinderd begonnen en welke speciale methodiek hanteert Ongehinderd om locaties te kunnen toetsen? Vervolgens kwam het belangrijkste waar de vrijwilligers voor kwamen: de training over het toetsen. In vier stappen kunnen de vrijwilligers een locatie toetsen. Aandachtig wordt er geluisterd naar de uitleg. Met hier een daar een vraag, verliep de uitleg goed. Juist door de positieve insteek van de middag, was het rollenspel een mooie onderbreking. ‘Vrijwilliger Mikey’ liet zien hoe het toetsen bij een ondernemer juist níet moet. Dat leidde tot een aantal leerzame en vooral grappige situaties. Na het gezamenlijke programma, waren de vrijwilligers klaar om naar buiten te gaan. Op naar het ‘echte’ toetsen.

Verdeeld in twee teams werden twee proeflocaties getoetst: Grand Café Hemels en Italiaans restaurant Lorenza. Fanatiek als de getrainde vrijwilligers waren, stonden ze gereed met hun smartphone en rolmaat.
Allerlei vraagstukken kwamen aan bod: Is deze drempel storend voor iemand in een rolstoel? Is er genoeg licht op de tafeltjes? Worden hulp- en geleidenhonden toegelaten? Vrijwilligers oefenden met alle ‘brillen’ van mensen met verschillende soorten beperkingen.

“In deze test heb ik alweer dingen geleerd die ik anders over het hoofd zou zien,” aldus vrijwilliger Saskia, docent Vrijwilligers toetsen in praktijkstagevaardigheden aan MBO Amersfoort. Samen met haar studenten gaat zij in Amersfoort locaties toetsen. “Ik vind het goed en mooi om hier vrijwillig aan bij te dragen. En ik wil dat ook samen met mijn studenten doen, omdat ik denk dat mijn studenten daarmee ook bewust worden van situaties in openbare gelegenheden waar mensen met een beperking meer last hebben om te betreden. Ik vind het mooi om daar mijn bijdrage aan te leveren.”

Vrijwilliger Eelke, van Eelke Droomt, is zelf ook gebruiker van Ongehinderd. Zo was ze in Arnhem op zoek naar een rolstoelvriendelijk toilet. Ze keek in de Ongehinderd App en zag dat die maar 20 meter van haar vandaan was. Eelke zet zich graag in als vrijwilliger voor Ongehinderd. “Ik ga toch al veel op pad dus dan kan ik net zo goed een fotootje maken en die informatie toevoegen. Zo hebben andere mensen daar ook iets aan.” Eelke weet welke hindernissen mensen met een beperking ervaren en wil op deze manier haar bijdrage leveren. Ze vervolgt: “Ik vind dat het de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn. Dat iedereen het leven kan leiden wat hij of zij wil. Dat gun ik iedereen.”

Partners van Ongehinderd

Met trots presenteren wij onze partners die samen met ons Nederland toegankelijker maken: