Download de app
Download de app
Navigatie knop

Toegankelijke wandelpaden, keurmeester Bauke vertelt erover

Nieuws

Met een lekker lenteweertje op komst is het heerlijk om buiten de natuur in te gaan. Keurmeester Bauke toetst daarom de toegankelijkheid van wandelroutes voor mensen met een beperking, zodat iedereen van de Nederlandse natuur kan genieten.

Bij Ongehinderd ben je druk bezig met het toetsen van wandelroutes. Hoe gaat zo’n toets in zijn werk en waar let je allemaal op?

“Ik begin de toets eigenlijk altijd met de gehandicaptenparkeerplaats. Daarna kijk ik naar de start van de route. Hoe ziet deze eruit en is deze toegankelijk? Vervolgens loop ik de hele route, waarbij ik onder andere let op de verharding en egaliteit van het pad. Als ik onderweg op het pad een hellingbaan of dwarshellingen zie, meet ik met mijn hellingmeter het percentage en meet ik hoe lang en breed de helling is. Met deze informatie kan ik vervolgens de hoogte berekenen.

Naast de hellingbanen, meet ik ook de breedte van de paden, met name als er een versmalling op de route is. Ik maak hier ook foto’s van zodat mensen zelf kunnen inschatten of dit voor hen breed genoeg en toegankelijk is.”

Wat valt jou op tijdens het toetsen van de wandelpaden?

“Ik merk dat er veel verschil zit tussen de toegankelijkheid van wandelpaden. Ik kom onderweg bijvoorbeeld regelmatig grote hoogteverschillen met een hellingbaan tegen.

Aan de andere kant was ik een paar weken geleden bij een wandelpad dat speciaal gemaakt is voor slechtzienden, ‘het familiepad Drents-Friese Wold’ in Appelscha. Het hele pad van 2 km was vlak en op elk punt stonden geleidelijnen. De informatie op de bordjes onderweg stond ook in braille, waardoor slechtzienden deze goed konden volgen. Ook de wandelroute ‘de Emmerdennen’ is een mooie route die voor slechtzienden geschikt is. Daar word ik heel erg blij van.”

Hoeveel wandelroutes heb je ongeveer getoetst?

“Ik denk dat ik nu zo’n tien tot vijftien wandelroutes heb getoetst, en één handbikeroute. Deze routes komen vervolgens allemaal in de app te staan. Mijn doel is om er nog meer te gaan toetsen, zodat er zoveel mogelijk informatie beschikbaar komt.”

Waarom vind je het belangrijk dat de toegankelijkheid van deze wandelroutes in kaart wordt gebracht?

“Vanuit mijn opleiding weet ik dat mensen met een beperking zich altijd goed voorbereiden als ze ergens naartoe gaan. Ze willen vooraf al informatie over de toegankelijkheid en of iets voor hen geschikt is. Ik ga zelf graag de natuur in en ik zoek daarbij ook uit of een route aan mijn eisen voldoet. Daarom vind ik het heel belangrijk dat de eisen die mensen met een beperking hebben ook op een website terechtkomen en niet alleen de standaardinformatie over een wandelroute. Ik hoop dat door het werk dat wij doen meer mensen, ook met een beperking, van de natuur kunnen gaan genieten. “

 

Ben jij ook een natuurliefhebber? Dan zijn wij benieuwd naar jouw mening!

Samen met de Brabantse Natuurpoorten willen we graag meer inzicht krijgen in de behoeftes en wensen van mensen met een beperking als het gaat om natuurrecreatie. En wat verbeterd kan worden om zo’n bezoek soepeler te laten verlopen.

Maak jij gebruik van een rolstoel of ben je slecht ter been, slechthorend, doof, blind of slechtziend? Of ken je iemand met een lichamelijke beperking? Dan hopen we dat jij een aantal vragen over jouw natuurbeleving wilt beantwoorden. Als je deze vragenlijst vóór 1 mei invult, maak je bovendien kans op een lunchbon ter waarde van € 50!

Ga naar de vragenlijst

Partners van Ongehinderd

Met trots presenteren wij onze partners die samen met ons Nederland toegankelijker maken: