Download de app
Download de app
Navigatie knop

Ongehinderd met de bus? Toegankelijkheid kan beter!

Nieuws

Het zou je maar overkomen: je staat op de bus te wachten en je wordt gewoon niet meegenomen. Dit is voor 8% van de rolstoelgebruikers die de bus wil nemen de harde realiteit. De rolstoelplank is stuk, de bus rijdt door of soms weigert een buschauffeur een gehandicapte mee te nemen. De norm is sinds 2012 dat 98% van de bussen toegankelijk moet zijn voor gehandicapten. Uit onderzoek van DTV Consultants in samenwerking met Ongehinderd blijkt dat dit streven helaas nog niet gehaald wordt.

Voor dit onderzoek maakte Ongehinderd 450 anonieme testritten met rolstoelgebruikers verspreid door Nederland. Het resultaat is als volgt: bij 14% van de busritten was de assistentie van de chauffeur niet naar behoren en bij 7% van de ritten voelt de rolstoelgebruiker zich niet met respect behandeld. Het grootste probleem zijn echter de automatische rolstoelplanken. Bij een kwart van de bussen bleek deze defect te zijn en kon de rolstoelgebruiker hierdoor niet mee in de bus.

Volgens het VN-verdrag over de rechten van personen met een handicap, moet de overheid maatregelen nemen om het openbaar vervoer toegankelijk te maken voor gehandicapten. De toegankelijkheid van de Nederlandse bussen kan en moet dus nog een stuk verbeterd worden. Wij van Ongehinderd blijven ons hier vol voor inzetten!

In de media:

http://nos.nl/artikel/2175697-bus-nog-vaak-niet-toegankelijk-voor-rolstoelers-of-chauffeur-rijdt-door.html

http://www.nu.nl/reizen/4730808/busbedrijven-halen-streefnorm-toegankelijkheid-rolstoelgebruikers-niet.html

https://www.trouw.nl/samenleving/rolstoelers-komen-vaak-de-bus-niet-in~adf1c23c/

https://www.rtlnieuws.nl/nederland/rolstoelgebruiker-kan-vaak-niet-mee-met-de-bus

Partners van Ongehinderd

Met trots presenteren wij onze partners die samen met ons Nederland toegankelijker maken: