Download de app
Download de app
Navigatie knop

In gesprek over de MKB Toegankelijke Route in Deventer

Nieuws

Deventer is een van de oudste steden van Nederland. Deze hanzestad aan rivier de IJssel kenmerkt zich door de vele monumenten, mooie pleinen en gezellige terrasjes. Met de MKB Toegankelijke Route die hier nu ontwikkeld wordt, krijgen mensen met een beperking bovendien eenvoudig inzicht in de toegankelijkheid van deze historische stad. Deventerse Marloes Baars-Weltevreden maakt gebruik van een elektrische rolstoel en heeft dan ook veel ervaring met de toegankelijkheid van de binnenstad. We gingen hierover met Marloes in gesprek en spraken met haar over de MKB Toegankelijke Route in Deventer.

Hoe staat het volgens jou met de toegankelijkheid van het winkelgebied in Deventer?

“Deventer is een geweldige stad, maar ook een oude stad. Hierdoor zijn sommige winkels en restaurants niet goed toegankelijk. Dat is soms best wel lastig. Eigenaren zijn vaak tot van alles bereid, maar kunnen sommige aanpassingen gewoonweg niet doen, omdat ze in monumentale gebouwen zitten. Dit speelt vooral bij de vele kleine, unieke winkeltjes die Deventer rijk is.”

Hoe bereid jij je voor als je in Deventer of ergens anders gaat winkelen of bijvoorbeeld een hapje gaat eten?

“Ik woon al heel lang in Deventer, dus eigenlijk weet ik wel waar ik wel en niet goed terecht kan. Maar af en toe word ik toch verrast. Zo kwam ik laatst met Gerard van Ongehinderd bij een restaurantje waar ik vroeger graag kwam, maar al jaren niet meer geweest ben, omdat het niet toegankelijk was met een rolstoel. Hier hadden ze inmiddels binnen een ramp gebouwd, waardoor ik nu wel bij ze kan eten. Dat was een leuke verrassing.”

Wat doet het met jou als een winkel goed toegankelijk is?

“Dit geeft mij een fijn gevoel. Dan voel ik me op een positieve manier gezien. Ik zie dat mensen moeite hebben gedaan om ervoor te zorgen dat ik volledig mee kan doen. Dat ik ergens zelfstandig vooruit kan komen, vind ik heel prettig.”

Marloes Baars- WeltevredenWe zijn in Deventer nu bezig met het opzetten van een MKB Toegankelijke Route. Wat is hiervan voor jou de meerwaarde?

“De grootste meerwaarde is denk ik voor mensen van buitenaf, die in Deventer op pad gaan. Zij kunnen van tevoren zien wat er hier qua toegankelijkheid wel en niet mogelijk is. Maar als straks de hele route in de Ongehinderd app te vinden is, ga ik zelf ook zeker in de app kijken. Misschien word ik nog verrast door toegankelijke mogelijkheden, die ik nog niet ken.”

Maak je zelf ook gebruik van de Ongehinderd app?

“Als ik naar een andere stad ga, gebruik ik de Ongehinderd app om te kijken wat er wel, maar ook wat er niet kan. Het is namelijk fijner om vooraf te weten dat bepaalde voorzieningen er niet zijn, dan dat ik ter plekke voor verrassingen kom te staan. Het is prettig dat ik met de Ongehinderd app een centraal informatiepunt heb. Ik hoef dan bijvoorbeeld niet eerst te kijken welke restaurants ergens zijn, om vervolgens per restaurant op de website te moeten kijken hoe het zit met de toegankelijkheid.”

Partners van Ongehinderd

Met trots presenteren wij onze partners die samen met ons Nederland toegankelijker maken: