Download de app
Download de app
Navigatie knop

Holdert ontvangt het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid

Nieuws

Foto: Bianca Verhoef Fotografie

Midden in het centrum van Emmen met Wildlands Adventure Zoo in de achtertuin, daar ligt woonwijkcentrum Holdert. In 2014 won deze locatie al de Gastvrijheidszorg Award en daar kan nu een mooie prestatie aan worden toegevoegd. Woonwijkcentrum Holdert is namelijk het eerste verzorgingshuis dat het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid ontvangt! Én daar zijn ze heel blij mee.

Voor dit keurmerk wordt gekeken naar verschillende componenten. Is de entree toegankelijk? Zijn er invalidentoiletten aanwezig? Kan iemand in een rolstoel gebruik maken van alle diensten? Tegen welke obstakels loopt iemand die blind of doof is op? Deze vragen en meer neemt het keuringsteam van Ongehinderd mee tijdens het toetsen van de toegankelijkheid van een locatie. We spraken André Belt, projectmedewerker Holdert, over het ontvangen van het keurmerk en de toegankelijkheid op deze locatie.

Bij woonwijkcentrum Holdert staat toegankelijkheid hoog op de agenda. Waarom vinden jullie dit zo belangrijk?

We zijn natuurlijk een verzorgings-/verpleeghuis en hebben te maken met bewoners waarvoor de locatie goed toegankelijk moet zijn. We waren hier al volop mee bezig maar vroegen ons af of we nu echt voldoen aan de norm. Dat is ook de reden dat we Ongehinderd hebben benaderd om de toegankelijkheid met een deskundige blik te bekijken. Je probeert overal rekening mee te houden maar het blijkt toch dat je kleine dingen over het hoofd ziet. Zo hingen bijvoorbeeld onze kapstokhaakjes te hoog voor iemand in een rolstoel. Daar denk je niet over na. Met zo’n advies versterken we onze kennis en dit nemen we mee in onze veiligheidsrondes.

Bij een keuring van een locatie op toegankelijkheid komt een keurmeester van Ongehinderd langs. Deze meet alle drempels, bekijkt alle voorzieningen, keurt de deuren en toetst kortom het hele gebouw op toegankelijkheid. De locatie ontvangt een advies over punten die ze kunnen verbeteren. Hebben jullie nieuwe inzichten gekregen door de keuring?

Je denkt toch alles op orde te hebben, maar dan blijken er nog kleine verbeterpunten. Deze kleine dingen hebben we zo snel mogelijk aangepakt. Zo hebben we een mooi dakterras met glazen wanden. Dat is echter gevaarlijk, stel je voor dat er een scootmobiel daar dwars doorheen gaat. De oplossing was eenvoudig: markering op de glazen wand aanbrengen. Ook beneden bij de deur hebben we dit gedaan. Alleen het pinautomaat was iets lastiger maar verder waren de aanpassingen niet moeilijk.

Het gaat uiteindelijk natuurlijk om de bewoners. Hoe staan zij hier tegenover?

Dat is heel leuk: het leeft echt onder de bewoners en ze denken zelf ook volop mee. Zo kregen we al goede reacties op de punten die we hebben aangepast. Het mobiel pinautomaat en de toegevoegde markering vinden de bewoners ook echt een verbetering. Daarnaast kwam een bewoner laatst ook met een voorbeeld uit de praktijk over de scootmobielplaats. Als je daar achteruit reed viel je zo het randje af. Dat laat zien dat ze echt meedenken over de toegankelijkheid.

Het Nederlands Keurmerk voor toegankelijkheid is natuurlijk een mooie prestatie. Wat is jullie plan voor de toekomst?

We willen een gastvrije zorginstelling zijn en blijven, en hiermee net dat stukje extra geven: gastvrijheid 2.0. Naast deze mooie locatie heeft Treant Zorggroep 3 ziekenhuizen en 21 andere locaties waar we ook gaan kijken wat daar speelt. Dit zijn allemaal locaties waar het van belang is dat deze toegankelijk zijn voor bezoekers/bewoners. Wie weet komen er in de toekomst meer locaties met het Nederlands Keurmerk voor toegankelijkheid bij.

Holdert in de Ongehinderd app

Ben je benieuwd geworden naar de toegankelijkheid van Holdert? Check deze locatie dan nu in de Ongehinderd app. Hier kun je de toegankelijkheid van zowel het hele complex als de deelvoorzieningen als de winkel of restaurant zien. Heb je zelf ook een goede ervaring met deze of een andere locatie laat dan vooral ook een beoordeling achter in de app.

Partners van Ongehinderd

Met trots presenteren wij onze partners die samen met ons Nederland toegankelijker maken: