Download de app
Download de app
Navigatie knop

Hoe toegankelijk is de kustplaats Egmond aan Zee?

Nieuws

Hoe toegankelijk is Egmond aan Zee? Op woensdag 6 april reisden we naar aanleiding van de MKB Toegankelijke Route af naar deze mooie kustplaats om dit zelf te ervaren. We gingen in gesprek met Richard Nan van vakantieappartementen de Egmonden, wethouder Erik Bekkering van Gemeente Bergen, verschillende ondernemers en ervaringsdeskundigen Jessie en Luke.

 

MKB Toegankelijke Route Egmond aan Zee

Via het project MKB Toegankelijke Route hebben de afgelopen periode 20 ondernemers in het centrum van Egmond aan Zee hun locatie door Ongehinderd gratis laten toetsen op fysieke toegankelijkheid. Zij krijgen ook advies over het toegankelijker maken van hun locatie. Volgens Marleen, Inspecteur Toegankelijkheid voor de MKB Toegankelijke Routes, komt er als belangrijkste onderdeel van het project een stukje bewustwording.

Sandy Dekker van BIZ Egmond aan Zee vertelt vanuit de ondernemers: “We zijn nu alle kritiekpunten aan het verzamelen en aan het kijken hoe we dit zouden kunnen oplossen, met name door bestickering en bredere gangpaden. Dat gaan we binnen de vereniging bespreken, ook voor de ondernemers die niet getoetst zijn. We gaan met de gemeente kijken naar de openbare ruimte in het winkelgebied wat we daar nog zouden kunnen veranderen. Wethouder Erik Bekkering van Gemeente Bergen: “In onze gemeente is iedereen welkom. Daar hoort natuurlijk ook bij dat winkels bijvoorbeeld rolstoelvriendelijk zijn ingericht of goed begaanbaar zijn voor mensen met een fysieke beperking. We steunen dit initiatief van de MKB Toegankelijke Route daarom van harte.”

 

Vakantieappartementen De Egmonden

We begonnen de dag met een bezoek aan vakantieappartementen De Egmonden. Met Richard Nan gingen we hier onder andere in gesprek over de gedachte achter – en motivatie voor de appartementen en de ambities voor de toekomst. Na een fijn gesprek en een rondleiding door het complex en twee van de appartementen werden wij nog enthousiaster over deze mooie rolstoelvriendelijke locatie dan we al waren. Bekijk hieronder het gesprek met Richard Nan:

Bekijk de toegankelijkheid van De Egmonden in de Ongehinderd app

 

Ongehindernisbaan

Rolstoelparcours in Egmond aan ZeeHet ochtendzonnetje maakte plaats voor flinke regenbuien, maar dit mocht de pret niet drukken. Op de Ongehindernisbaan, een rolstoelparcours met verschillende soorten hellingen, drempels en opstapjes, in de winkelstraat van Egmond aan Zee, kon langslopend publiek zelf ervaren hoe het is om te winkelen met een beperking.

Rosalie de Jonge, Beleidsmedewerker Economische Zaken, Recreatie & Toerisme Gemeente Bergen, deelt als niet rolstoelgebruiker haar ervaring met deze baan: “Je komt er niet overheen. Dat zegt wel genoeg inderdaad en hoe belangrijk aandacht voor dit onderwerp is. Ik ben blij dat ik dit heb gedaan en in het echt heb mogen ervaren.”

 

Toegankelijkheid winkels Egmond aan Zee en ambities

Om de toegankelijkheid van de winkels in de winkelstraat zelf te ervaren bezochten we verschillende winkels om hier met de winkeliers in gesprek te gaan. Ervaringsdeskundigen Luke en Jessie demonstreerden aan onder andere de wethouder en de aanwezig pers waar zij moeite mee hadden en wat goed gaat. Wethouder Erik Bekkering vertelt hierover: “Als je hier zelf als rolstoelgebruiker je verplaatst zie je hoe goed het is, maar ook vooral waar het nog beter kan. Ik denk dat we in dit geval de lat zo hoog mogelijk, of misschien wel de drempel zo laag mogelijk willen leggen om het zo goed mogelijk te doen. Het was goed, maar het kan beter en in de praktijk zie je dus ook hoe het beter kan en dan gaan we dat ook met elkaar realiseren.”

 

In gesprek met ervaringsdeskundigen Jessie en Luke

Om een antwoord te krijgen op de vraag hoe rolstoelgebruikers uit Egmond en Zee de toegankelijkheid van hun eigen woonplaats ervaren en welke tips ze hebben, gingen we in gesprek met ervaringsdeskundigen Jessie Tik en Luke Zentveld.  Jessie geeft aan: “Er zijn heel veel dingen die ik goed vind, maar ook wel echt dingen waar ik nog tegen ‘aanloop’. Bijvoorbeeld dat de stoepen heel schuin lopen en dat je in sommige winkels niet eens zelfstandig naar binnen kan. Gelukkig zijn de meeste opritjes wel goed.”

 

Ook nieuwszenders Duinstreek Centraal  en RTV80 maakten mooie rapportages van ons bezoek:

 

Partners van Ongehinderd

Met trots presenteren wij onze partners die samen met ons Nederland toegankelijker maken: