Download de app
Download de app
Navigatie knop

De invloed van tafels op de toegankelijkheid

Het is belangrijk dat een tafel voor iedereen goed te gebruiken is. Bezoekers met een rolstoel moeten onder de tafel kunnen en de rolstoel moet tussen de tafelpoten passen. In deze instructie gaan we in op toegankelijke tafels en oplossingen die een tafel toegankelijk maken. 

Voor wie en waarom?

Bezoekers met een rolstoel kunnen vaak amper of niet onder de tafel rijden wanneer de tafel niet voldoet aan de bovenstaande normen. In zo’n geval kunnen deze bezoekers de tafel niet naar behoren gebruiken.

Heeft u een adviesrapportage ontvangen van Ongehinderd dan wordt voor het volgende verbeteradvies een verdere instructie gegeven.

Advies: indien 5% (minimaal één) van de tafels vrij onderrijdbaar zijn met 70cm vrije hoogte, 70cm vrije breedte en 35cm diepte, voldoet het aan het criterium van het NLKT. Echter kan met een 70cm vrije hoogte, 80cm vrije breedte en 60cm vrije diepte de ideale situatie gecreëerd worden.

Waarmee rekening houden?

Bij de keuze voor een tafel is het van belang dat de vrije hoogte onder de tafel minimaal 70cm is tot het onderstel, dus niet de onderkant van het blad. In de ideale situatie is een tafel in hoogte instelbaar of verstelbaar (handmatig of elektrisch) waardoor dit criterium altijd bereikt wordt. Tevens is het van belang dat de tafel aan minimaal één zijde een vrije breedte van 70cm heeft.

Hieronder worden verschillende tafels weergegeven die geschikt zijn voor bezoekers met een rolstoel. Een aantal van deze tafels zijn in hoogte instelbaar. Op deze manier zullen deze tafels zo in te stellen zijn waardoor ze altijd goed onderrijdbaar zijn.

Toegankelijke tafels

Klaptafel: in hoogte verstelbare vouwtafel

Degelijke tafel: Eliza

Designtafel: Schaffenburg Domino

Om ook een oplossing te bieden die wat meer is toegespitst op de horeca, worden hieronder een terrastafel en een restauranttafel weergegeven die beiden geschikt zijn voor bezoekers met een rolstoel:

Terrastafel: Bardani venezia tuintafel

Restauranttafel: Cesar horecatafel

Disclaimer:

Er zijn meerder leveranciers en fabrikanten die geschikte producten kunnen leveren en installeren. In ons advies hebben we ons beperkt tot de genoemde leveranciers/installateurs. We informeren u over deze leveranciers, maar hebben hier geen belang bij. Er zijn ook geen afspraken gemaakt met deze partijen. Uiteraard bent u vrij om voor andere partijen te kiezen. Ongehinderd aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die ontstaan is als gevolg van een van de bovenstaande oplossingen of leveranciers.

Hulpmiddelen voor het verhogen van tafels

Uiteraard wordt er een ideale situatie gecreëerd met tafels die standaard voldoen aan de criteria. Echter is er ook een manier om ontoegankelijke tafels toegankelijk te maken. Zo zijn er verschillende opties voor het verhogen van tafels om ze in ieder geval onderrijdbaar te maken.

Hieronder worden twee oplossingen omschreven:

1.  Vloerglijders

Mocht de hoogte tot de onderkant van de tafel niet voldoen aan eisen, dan is het bij houten tafels de mogelijkheid om vloerglijders onder de tafelpoten te bevestigen. Deze vloerglijders zijn tot een hoogte van 3cm te verkrijgen. Dit kan vaak voldoende zijn om een vrije hoogte van 70cm te creëren tot een diepte van 35cm. De onderstaande webshop verkoopt verschillende soorten vloerglijder voor binnen en buiten.

Vloerglijders.nl

Disclaimer:

Er zijn meerdere leveranciers en fabrikanten die geschikte producten kunnen leveren en installeren. In ons advies hebben we ons beperkt tot de genoemde leveranciers/installateurs. We informeren u over deze leveranciers, maar hebben hier geen belang bij. Er zijn ook geen afspraken gemaakt met deze partijen. Uiteraard bent u vrij om voor andere partijen te kiezen. Ongehinderd aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die ontstaan is als gevolg van een van de bovenstaande oplossingen of leveranciers.

2.  Meubelverhogers

Een andere optie is het gebruiken van meubelverhogers om tafels onderrijdbaar te maken. Dit is echter niet de ideale situatie. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om de tafel te verschuiven wanneer deze is voorzien van meubelverhogers.

Bij de aanschaf van de meubelverhogers is belangrijk om rekening te houden met de minimale vrije breedte van 70cm tussen de tafelpoten in. Een tafel met een breedte van 70cm tussen twee naast elkaar gelegen tafelpoten is bijvoorbeeld niet geschikt voor meubelverhogers. De meubelverhogers hebben namelijk een bredere basis dan de tafelpoten. De vrije breedte van 70cm wordt daardoor niet meer bereikt vanwege de meubelverhogers.

Verder is het van belang dat de meubelverhogers zelf stevig en zwaar genoeg zijn om de tafel stabiel te houden.

De onderstaande meubelverhogers zijn traploos in hoogte verstelbaar van 5 tot 12cm waardoor deze geschikt zijn voor tafels met verschillende onderrijdbare hoogtes. Tevens zijn deze meubelverhogers voorzien van een veiligheidsband die om de tafelpoot heen gespannen kan worden om de poot op zijn plek te houden.

Verder zijn deze producten geschikt voor tafels met de volgende specificaties:

–  De tafelpootdikte bedraagt maximaal 7cm bij ronde poten of 5cm bij vierkante poten.

–  De afstand tussen twee tafelpoten in bedraagt minimaal 80cm. De meubelverhogers maken een tafelpoot namelijk 3 à 5cm breder afhankelijk van de vorm van de poot (2 x 5= 10cm)

–  De tafel heeft een maximaal gewicht van 500kg. Dit is namelijk het maximale gewicht dat de meubelverhogers aankunnen.

Meubelverhoger: In hoogte te verstellen meubelverhoger

Instructievideo:het gebruik van de meubelverhoger

 

Disclaimer:

Er zijn meerdere leveranciers en fabrikanten die geschikte producten kunnen leveren en installeren. In ons advies hebben we ons beperkt tot de genoemde leveranciers/installateurs. We informeren u over deze leveranciers, maar hebben hier geen belang bij. Er zijn ook geen afspraken gemaakt met deze partijen. Uiteraard bent u vrij om voor andere partijen te kiezen. Ongehinderd aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die ontstaan is als gevolg van een van de bovenstaande oplossingen of leveranciers.

Partners van Ongehinderd

Met trots presenteren wij onze partners die samen met ons Nederland toegankelijker maken: