Download de app
Download de app
Navigatie knop

De invloed van drempelhulpen op de toegankelijkheid

Binnen een gebouw bevinden zich soms hoogteverschillen in de vorm van drempels of opstapjes. Drempels tot een hoogte van 2cm vormen geen obstakel voor bezoekers met een rolstoel of rollator. Bij drempels hoger dan 2cm is het noodzakelijk om een oplossing toe te passen om het hoogteverschil te kunnen overbruggen. Dit kan middels drempelhulpen of hellingbanen.

Voor wie en waarom?

Bezoekers met een handbewogen rolstoel kunnen de entree niet zelfstandig betreden wanneer er een drempel van meer dan 2cm hoog is. Natuurlijk zijn er uitzonderingen van mensen die erg behendig zijn met hun rolstoel en dit wel kunnen. Maar velen ondervinden hierbij problemen. Bij een drempel van maximaal 2cm hoog kiepen bezoekers met een handbewogen rolstoel hun stoel naar achteren om de voorwielen op of over de drempel te plaatsen. Vervolgens duwen ze hun rolstoel tegen de drempel aan en rollen de achterwielen de drempel op (en over). Dit hoogteverschil is daarom nog veilig te overbruggen. Bij drempels hoger dan 2cm of meerdere drempels achter elkaar die samen meer dan 2cm hoog zijn, is het voor bezoekers met een handbewogen rolstoel niet of nauwelijks mogelijk om de voorwielen op of over de drempel te plaatsen. Men loopt dan namelijk het risico om het evenwicht te verliezen en achterover te vallen. Mocht het iemand wel lukken om de voorwielen op de drempel te zetten, dan is het voor veel van hen niet mogelijk om de achterwielen op de drempel te krijgen vanwege de grote weerstand die het hoogteverschil biedt.

Bezoekers met een elektrische rolstoel zetten hun voorwielen tegen de drempel aan om vervolgens vaart te maken met de aandrijfwielen om eroverheen te komen. In dit geval komt de drempel niet boven het midden van de voorwielen uit. Bij drempels hoger dan 2cm is het voor deze doelgroep vaak niet mogelijk om over de drempel heen te komen. Dit heeft ermee te maken dat deze drempels boven het midden van de voorwielen uitkomen, waardoor de wielen er niet op kunnen rollen.

Bezoekers met een rollator kunnen hun hulpmiddel niet tegen een drempel op duwen. In zo’n geval is het noodzakelijk om de rollator over een drempel heen te tillen. Dit is echter lastig voor deze doelgroep. In veel gevallen is het voor deze doelgroep zelfs onmogelijk om hun rollator op te tillen. Ze missen de stabiliteit van de rollator die ze nodig hebben om te kunnen lopen en staan. Hierbij lopen deze bezoekers het gevaar om hun evenwicht te verliezen en om te vallen.

Heeft u een adviesrapportage ontvangen van Ongehinderd dan wordt voor de volgende verbeteradviezen een verdere instructie gegeven.

Advies:

–  Een hellingbaan met een stijgingspercentage van maximaal 20% voldoet aan het criterium van NLKT. Echter kan met een hellingbaan met een stijgingspercentage van maximaal 17% de ideale situatie gecreëerd worden. (0-5cm)

–  Een hellingbaan met een stijgingspercentage van maximaal 17% voldoet aan het criterium van NLKT. Echter kan met een hellingbaan met een stijgingspercentage van maximaal 10% de ideale situatie gecreëerd worden. (5-10cm)

Bij hoogteverschillen groter dan 10cm is het noodzakelijk om een hellingbaan te realiseren. Omdat een hellingbaan vaak een maatwerkoplossing is, behandelen we in deze instructie alleen oplossingen voor drempels tot 10cm.

Waarmee rekening houden?

Hellingbanen en drempelhulpen dienen vlak nagelvast en zoveel mogelijk antislip te zijn. Ze moeten minimaal 90cm breed zijn of zo breed als de vrije doorgangsbreedte van de deur.

Redelijk en ideaal

Om aan het bovenstaande advies te voldoen is het gebruik van een drempelhulp een oplossing. Bij de keuze voor een drempelhulp is het ten eerste van belang om het hoogteverschil van de drempel(s) te bepalen. Het hoogteverschil dient gemeten te worden van de grond tot het hoogste punt. Dus bij meerdere drempels boven elkaar dient de bovenste drempel gemeten te worden vanaf de ondergrond. De hoogte van een drempel bepaalt welk stijgingspercentage een drempelhulp maximaal mag hebben.

In de bovenstaande adviezen worden de stijgingspercentages voor de ideale situatie weergegeven. Drempelhulpen met deze stijgingspercentages maken het voor bezoekers met een handbewogen rolstoel of een rollator nog makkelijker om het hoogteverschil te overbruggen. Tevens is de drempelhulp beter te belopen voor lopende bezoekers.

We adviseren bij het verrichten van aanpassingen zoveel mogelijk de ideale stijgingspercentages aan te houden. Het kan echter zijn dat de drempelhulpen met deze stijgingspercentages te lang worden. In sommige situaties is er niet voldoende ruimte om deze drempelhulpen te plaatsen. Bijvoorbeeld wanneer bezoekers met een rolstoel of scootmobiel zich niet goed voor de drempelhulp kunnen positioneren om de helling op te rijden. Of wanneer de drempelhulp zo groot is dat deze een obstakel vormt voor een veilige doorgang. In deze gevallen zijn de drempelhulpen met de stijgingspercentages van het NLKT een redelijk alternatief. In alle gevallen dient een drempelhulp minimaal te voldoen aan de stijgingspercentages van het NLKT.

Verschillende materialen

Wanneer sprake is van een enkele drempel dan volstaat een rubberen drempelhulp. Dit hulpmiddel wordt op de grond voor de drempel neergelegd en vastgeschroefd om het hoogteverschil weg te nemen. Wanneer zich meerdere drempels boven elkaar bevinden dan biedt een rubberen drempelhulp geen oplossing meer. De drempelhulpen kunnen namelijk alleen de eerste en voorste drempel verhelpen. Een tweede drempel in een kozijn die bijvoorbeeld 5cm van de eerste afzit vormt dan het volgende obstakel. Meerdere rubberen drempelhulpen boven elkaar plaatsen is vaak niet mogelijk omdat het stijgingspercentage dan niet meer voldoet aan de criteria. Tevens is het niet veilig omdat de drempelhulpen kunnen schuiven.  In het geval van meerdere drempels is een aluminium drempelhulp een betere oplossing. Deze aluminiumplaat kan namelijk meerdere hoogteverschillen in een overbruggen en wordt gesteund op de grond aan de voorzijde en op de drempel aan de achterzijde. Soms worden er ook extra steunen onder de drempelplaat bevestigd om extra stevigheid te geven.

Drempelhulp los of permanent

Bij beide oplossingen is het belangrijk dat de drempelhulp nagelvast wordt bevestigd. Zo wordt voorkomen dat de drempelhulp gaat verschuiven. Tevens kan een drempelhulp dan niet gestolen worden. Bezoekers met een rolstoel of rollator kunnen daardoor altijd optimaal gebruikmaken van de drempelhulp. Mocht het nagelvast bevestigen niet mogelijk zijn omdat de drempelhulp bijvoorbeeld een obstakel vormt voor andere bezoekers of voor het sluiten van de deur, dan zijn er een aantal opties.

Ten eerste kan de drempelhulp tijdens de openingstijden geplaatst worden. Een tweede optie is om de drempelhulp te plaatsen wanneer er een bezoeker met een rolstoel, rollator of kinderwagen uw locatie wil betreden. Hiervoor is het belangrijk dat u deze bezoekers zo snel mogelijk kunt binnenlaten en dat zij niet hoeven te wachten. Stelt u zich voor dat er iemand bij de drempel roept om hulp om naar binnen te mogen. Dit is natuurlijk niet de meest gastvrije oplossing. Wanneer u een verwijderbare drempelplaat wilt aanschaffen, kunt u het beste ook een bel of intercom met een bordje met rolstoelsymbool plaatsen. Zorg ervoor dat deze op 70-135cm hoogte bedienbaar is en 50cm uit een inwendige hoek geplaatst is. Hierdoor kunnen bezoekers met een rolstoel op een zo prettig mogelijke manier kenbaar maken dat ze naar binnen willen. Zie de afbeelding als voorbeeld.

Samenvattend:

1.  Enkele drempel of lager dan 10cm

a.  Rubberen drempelhulp die bij voorkeur permanent bij de drempel ligt en nagelvast aan de grond bevestigd is.

b.  Indien de drempelhulp niet permanent bij de drempel kan liggen en dus los en verwijderbaar is, dan is het aan te raden om een bel of intercom met rolstoelsymbool te plaatsen bij de drempel.

2.  Dubbele drempel of lager dan 10cm

a.  Aluminium drempelhulp die bij voorkeur permanent bij de drempel ligt en nagelvast aan de grond bevestigd is.

b.  Indien de drempelhulp niet permanent bij de drempel kan liggen en dus los en verwijderbaar is, dan is het aan te raden om een bel of intercom met rolstoelsymbool te plaatsen bij de drempel.

Mogelijke leveranciers

Roege International

Roege International levert zowel rubberen drempelhulpen als aluminium drempelhulpen om het hoogteverschil te kunnen overbruggen met een rolstoel of rollator.

De aluminium drempelhulpen zijn echter het meest geschikt voor het overbruggen van vrijwel alle soorten hoogteverschillen. Het voordeel van dit specifieke product is dat de drempelhulp is voorzien van drie in hoogte verstelbare poten. Hiermee kunnen horizontale hoogteverschillen worden opgevangen. Bijvoorbeeld wanneer sprake is van een ongelijke bestrating waardoor de drempelhulp scheef komt te liggen.

Verder zijn aluminium drempelhulpen verwijderbaar. De drempelhulpen zijn namelijk licht van gewicht en voorzien van uitsparingen die dienen als handvaten. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer de drempelhulp een obstakel vormt voor de andere bezoekers.

De aluminium drempelhulpen kunnen uit voorraad geleverd worden in een paar standaarduitvoeringen om hoogteverschillen tot 10cm te verhelpen. Tevens hebben al deze standaarduitvoeringen een stijgingspercentage die voldoet aan het NLKT-criterium. Voor grotere hoogteverschillen is het mogelijk om een maatwerkoplossing te laten maken. Hierbij kan natuurlijk rekening gehouden worden met de ideale stijgingspercentages. Neem hiervoor contact op met Roege International.

Standaardmaten verstelbare aluminium drempelhulpen:

–  Aluminium drempelhulp hoogteverschil tussen 4,5 en 6,5 cm

–  Aluminium drempelhulp hoogteverschil tussen 6,0 en 8,5 cm

–  Aluminium drempelhulp hoogteverschil tussen 7,5 en 10 cm

Rubberen drempelhulpen voor hoogteverschillen tot 10cm: drempelhulpen schuin

Contact Roege International

Homecare Innovation

Homecare Innovation is ook een leverancier van verschillende soorten drempelhulpen van verschillende soorten materialen. Ook via deze webshop is het mogelijk om drempelhulpen op maat te laten maken.

Drempelhulpen van Homecare Innovation

Disclaimer:

Er zijn meerder leveranciers en fabrikanten die geschikte producten kunnen leveren en installeren. In ons advies hebben we ons beperkt tot de genoemde leveranciers/installateurs. We informeren u over deze leveranciers, maar hebben hier geen belang bij. Er zijn ook geen afspraken gemaakt met deze partijen. Uiteraard bent u vrij om voor andere partijen te kiezen. Ongehinderd aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die ontstaan is als gevolg van een van de bovenstaande oplossingen of leveranciers.

 

Partners van Ongehinderd

Met trots presenteren wij onze partners die samen met ons Nederland toegankelijker maken: